Сърбия няма да признае Косово в замяна на членство в ЕС, заяви сръбският президент след среща със Сергей Лавров

Сърбия няма намерение да признава независимостта на Косово в замяна на членство в Европейския съюз, заяви днес сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
На въпрос ще признае ли Белград Косово срещу изгодно финансово предложение и членство в ЕС, Вучич каза: "Ясно е какъв ще е нашият отговор. Ако искате директен отговор, той е не."

Президентът каза, че е получил от Лавров определени оценки от руска страна, че на Сърбия й предстои тежък период, в който ще бъде подложена на натиск за Косово, "за да се осъществят големи планове, за които ние нито официално, нито неофициално не сме уведомени", предаде Танюг. Вучич добави, че Сърбия трябва да бъде особено предпазлива към всяка идея, която й се предложи, а ако се постигне някакво решение, по него ще трябва да се произнесе и Русия.

"Ще защитаваме интересите си независимо от цената, която трябва да платим", заяви Вучич. Той каза, че от днес ще поддържа ежедневна комуникация с Кремъл по косовския въпрос. Вучич изрази благодарност на Русия за подкрепата на позициите на Сърбия в ООН и други международни форуми по въпроса за Косово.

Лавров от своя страна каза, че позицията на Русия за Косово не е променена и днес той още веднъж е потвърдил пред Вучич, че Москва ще подкрепи всяка стъпка и инициатива, която наистина ще помогне на Белград и Прищина да постигнат взаимноприемливо решение на базата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

"Няма да позволим никакви срокове за решаването на косовския въпрос", подчерта руският министър.

Лавров каза, че ЕС, който има мандат да бъде посредник в диалога, не трябва да се "изолира" от своите задължения, а решението, което бъде постигнато в диалога, трябва да бъде потвърдено в Света за сигурност на ООН.

"Ще се съгласим само с решение, което е приемливо за Сърбия. Ние ще защитим позициите на Сърбия, която има голяма роля за поддържането на мира и стабилността в региона", заяви руският външен министър.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ру
    РУСОФОБ
    1 0
    09:14, 19 юни 2020
    Сърбите по пет на нож, граница с Хърватска!
  • 2
    Ил
    Илия
    1 0
    10:09, 19 юни 2020
    Подлоги на Русия и българофоби са те!
Последни новини