Разследват висши длъжности лица и магистрати за търговия с влияние. Чатовете на Бобоков

    Спецпрокуратурата разследва висши длъжности лица и магистрати за търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение.

    Разследването е започнало след анализ на доказателства иззети при разследването срещу братя Бобокови, Красимир Живков и други обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на боклук.

    Прокуратурата днес настоява пред съда Бобоков да бъде задържан за постоянно в ареста, тъй като не си е платил паричната гаранция от 1 млн. лв. в срок.

    В хода на досъдебното производство е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB. Видно от съдържанието на комуникация от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия, се установява наличието на информация под формата на текст, звук и изображения. От нея е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

    Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия Бобоков, вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. За административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

    Прокуратурата на Република България е преценила да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия Бобоков с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая:

    Първият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на

    27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

    На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.

    (първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

    Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

    В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини