Фестивалът на дивите цветя отново събира почитатели на билките в Родопите

Изображение 1 от 6

    7 селища в района на горното поречие на река Арда отново поканиха почитателите на Родопите, дивите цветя, билките, традиционната кулинария, изпълнителския фолклор, традиционната медицина и фотографията на едно изпълнено с нови преживявания и нови знания приключение в селата Смилян, Сивино, Кошница, Могилица, Киселчово, Арда и Горна Арда.

    Тази година, поради ограниченията на пандемичната ситуация, голяма част от събитията, като Фолклорен събор "Изворен глас" в Смилян, ателието "Еньовденски изцеления", базарът на билки и местни продукти в Горна Арда няма да се състоят. Но... за сметка на това в изданието през 2020 година Фестивалът на дивите цветя в Родопите включва специализирани ботанически и фото-турове и кулинарни демонстранции.

    Вече започнаха ботаническите турове. Началото им беше дадено от Посетителския информационен център в Смилян. След кратко представяне на селото, участниците имаха възможността да се запознаят с някои характерни за Родопите видове, поддържани в демонстрационото билково поле пред Центъра. След това се отправиха на кратък преход сред поляните и гората южно от селото. Ботаникът Михаела Йорданова ги поведе в интересни свят на растенията, с любопитни факти за тяхната приспособимост за оцеляване и размножаване и за медицинското приложение на част от тях - трите вида живовляк, жълт кантарион, подбел, мащерка, Иван-чай, ранни лист, и разбира се, летните дами на родопските поляни - дивите орхидеи.

    В рамките на само 6 километра преход участниците преминаха през дъжд и слънце, наслаждаваха се на красиви гледки и на вкуса и аромата на горските ягоди.

    Фестивалът на дивите цветя продържава до 28 юни.

    СмолянБГвести

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини