Шефът на РЗИ Смолян: Не изследвахме децата от ДГ "Слънце", за да няма фалшиви резултати

17 деца и 4 учителки от детска градина „Слънце“ в Смолян днес /22 юни/ ще бъдат изследвани с писиар, като в неделя родителите са предупредени.

След множество запитвания от родители, кога ще бъдат изследвани децата, които са били контактни в детската градина, където имаше дете с ковид-19, д-р Кубатева обясни, че това е направено, за да са максимално точни резултатите и да не се тормозят децата, тъй като не са никак приятни манипулациите.

„За детската градина се съобразихме с факта, че става въпрос за малки деца, изследването не е от най-щадящите, затова решихме, че е добре да мине достатъчно време от последния контакт. Тук има още един фактор, който се намесва, ако към момента на последен контакт, вирусът е бил в малко количество, изследването 2-3 дни след това, няма да даде положителен резултат и ще даде отрицателно фалшив. За да се избегне това, както и да щадим децата, решихме да изчакаме да мине седмица, за да са издържани максимално резултатите, и да не ги тормозим два пъти, ако се наложи да се повтарят пробите, а отрицателната да се приеме като готовност да се посещава градината.“

Шефът на РЗИ каза още, че контактните, които следва да бъдат изследвани, както и времето и вида на самото изследване, става в процеса на епидемичното проучване по преценка на специалистите епидемиолози.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини