Безапелационен успех на зрелостниците от област Смолян, абсолютна отличничка чака национална диплома

Резултатите от проведените ДЗИ през учебната 2019/2020 година за пореден път поставят учениците от област Смолян на челното второ място в страната, след София-град. Това обявиха от РУО Смолян и уточниха, че е направен анализ, който показва, че успехът е траен и тенденцията за отлично представяне на зрелостниците е устойчив в продължение на последните 10 години.
Средният успех от ДЗИ в област Смолян и на двете матури, през настоящата учебна година е по-висок, спрямо предходната.
На ДЗИ I по Български език и литература се явиха 694 зрелостници, като средният успех за област Смолян е 4. 53, а за страната – 4. 20.
На ДЗИ II  по предмет по избор се явиха 593 ученици, като средният успех за страната е 4. 84, а средният за област Смолян е 4. 79.
Направената съпоставка с учебната 2018/2019 година, също показва повишени резултати.
По Български език и литература е бил 4. 19 за област Смолян, а през тази година има повишение на средния успех-4. 53.
На II ДЗИ за предходната 2018/2019 учебна година, средният успех на област Смолян е 4. 53, като настоящата учебна година отново показва ръст на средния успех – 4. 79.
По учебни предмети резултатите сочат, че област Смолян е над средното за страната ниво по отношение на оценките по избраните от зрелостниците предмети.

Най-висок успех през 2020 година, учениците са показали по предмет „Химия и опазване на околната среда“ – 5. 41, най-нисък по „География и икономика“-4. 36.
„Български език и литература“-4. 53
„Математика“-5. 26, като има училище, в което има шест оценки „Отличен“ 6. 00 /пълни шестици по математика/, своеобразен рекорд за тази учебна година.
„История и цивилизация“ – 4. 77
„Философски цикъл“ - 4. 68
„Биология и здравно образование“ – 4. 56
 Английски език – 5. 30
 Немски език – 5. 00
Руски език – 4. 73

Четири ученици са с пълни шестици на изпита по математика- те са в СУ “Св.св. Кирил и Методий“ в град Рудозем. 

Четири са учениците с две пълни шестици – както на задължителния изпит по Български език и литература, така и на втората матура, която е предмет по избор.

Предстои връчване на национална диплома на ученичка, която през всички учебни години на средното си образование, е завършвала с успех Отличен 6.00, като на двата зрелостни изпита също има две пълни шестици.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ис
  Истината
  2 -2
  13:00, 23 юни 2020
  Абе те всичките са все отличници, пък накрая се оказва, че са неграмотни и че цялото образование е Пунта Мара!!!
 • 2
  Пр
  Приближен
  0 0
  14:36, 23 юни 2020
  Защо не е упоменато името на отличничката?

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини