Емил Радев призовава за правна рамка за използването на изкуствения интелект за военни цели и киберсигурност

Огромният потенциал на изкуствения интелект трябва да се използва в борбата срещу престъпността и тероризма. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той участва в заседанието на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи в ЕП, където се разисква проектостановище относно правните предизвикателства пред използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели.

"Изкуственият интелект е способен да обработва огромни обеми от данни, за да прогнозира тенденциите и анализира информацията далеч по-бързо от всякога", изтъкна българският евродепутат, като допълни, че това може да помогне за разкриване и предотвратяване на бъдещи рискове и евентуални пробиви в сигурността. Той настоя в проектостановището да се обърне специално внимание на защитата на данните и киберсигурността. "Те не са продукт или услуга, а система от мерки. Не се изчерпват с еднократни действия, а са процес, в който рисковете растат и ако не се адаптираме, ще изоставаме", категоричен бе Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи и докладчик от страна на ЕНП по документа.

"Изкуственият интелект не признава националните граници - той не може да остане ограничен, оперира в целия свят, независимо дали става въпрос за финансовите пазари или за военни конфликтни ситуации. Това прави още по-наложително регулирането на важни правни въпроси, свързани със създаването и използването на полуавтономни и автономни оръжия", подчерта българският евродепутат. Той уточни, че много държави правят значителни инвестиции в развитието на военните приложения на изкуствения интелект, но тези въпроси не са застъпени на европейско ниво.

"В Бялата книга на ЕС аспектът за военната употреба на изкуствения интелект не се разглежда", припомни Емил Радев, подкрепяйки изграждането на общи европейски основи в тази област. "Тази рамка трябва да създаде среда, в която да впрегнем огромния потенциал на изкуствения интелект и в борбата срещу престъпността, терористичното съдържание онлайн и киберпрестъпността", настоя евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

В проектостановището евродепутатите приканват колегите си от правната комисия да отразят в бъдещата резолюция за употребата на изкуствения интелект възможността за ускоряване на икономическото развитие на ЕС. Документът призовава да се зачитат основните права, ценности и свободи, залегнали в Договорите на ЕС, и акцентира, че при използването на изкуствения интелект за противодействие на престъпността не трябва да се допускат цензура и дискриминация на мненията в мрежата. В проектостановището се изтъква и ролята на новите технологии за подобряване на процеса на анализ и събиране на данни в съдебната система. Отчитат се и ползите при глобални кризи като избухналата пандемия от COVID-19.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини