Тестовете на НВО в четвърти клас, седми клас и десети клас ще са в нов формат

През учебната 2022/2023 година се предвижда националните външни оценявания в четвърти клас, в седми клас и в десети клас да са с тестове, които ще са под формата на интегрирани изпити.

Промяната предвижда в националните външни оценявания по български език и литература /БЕЛ/ да бъдат включени и въпроси от обществените науки, а по математика - и въпроси от природните науки. Това обявиха на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, представяйки промени в няколко наредби на МОН, които ще се публикуват за обществено обсъждане.

Михайлова уточни, че през май-юни на 2023 г. ще се състоят националните външни оценявания в трите учебни класа в този нов формат. За седми клас ще се определи какъв ще е моделът на изпита, но със сигурност ще има задача, която ще е за създаването на текст.

"Дали ще е в този вид преразказът, дали ще е друг преразказът, или ще е в друга форма създаването на текст, това ще се обсъжда в работна група", обясни Михайлова. Тя подчерта обаче, че създаването на текст е ключово умение и ще има такава задача със сигурност в изпита за седми клас и в бъдеще.

Заместник-министър Михайлова каза, че една учебна година преди това ще има и промени в държавните зрелостни изпити в 12-и клас, като ще се промени скалата за оценяване. Това означава, че сегашните ученици, завършващи десети клас, ще са първите зрелостници, които ще се явяват на тези нови матури, които ще са свързани с профилираните им предмети.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини