Министър Вълчев: Тригодишният бакалавър е по-подходящ модел за две-три професионални направления

Очакванията са ни, че може да има тригодишен бакалавър само в малка част от професионалните направления във висшето образование и това ще става с допълнително решение. Категорично имаме информация, че това е по-подходящ модел поне за две-три професионални направления, които са го заявили и ще вземат такова решение. Това заяви на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев за проекта на Стратегията за развитие на висшето образование за 2021-2030 година.

"Във всички договори за управление на ректорите и във всички стратегически цели и задачи на висшите училища, ще заложим увеличение на дела на текущия контрол при формирането на крайната оценка. Ученето от сесия на сесия, от изпит на изпит, скоростното учене не е ефективно. Ефективно е всекидневното учене", коментира министър Вълчев. По думите му това е разликата между едно висше училище, което е занижило изискванията си за учене, с друго, което не е направило това. Сега има български висши училища, в които студентите всеки ден имат задания и задължителни участия, възлагат им се проекти, както и да прочетат седмично по няколко книги. За съжаление, имаме и други висши училища, с репутационен проблем, в които студентите имат ангажименти само от "изпит на изпит", и това трябва да се промени, коментира образователният министър.

Той заяви, че ще има акцент върху практическото обучение и върху обучението в електронна среда в университетите ни, като това ще са възможности за възлагането на допълнителни задачи на студентите и за разработването на проекти от тях.

Светът става все по-свързан и европейските университети ще се включват все повече в европейските университетски мрежи, като това ще позволи съвместни програми между европейски висши училища, каза министър Вълчев. Той обясни, че това "ще означава и европейски дипломи, и възможност за задържане на повече студенти в България, както и на привличането у нас на повече студенти от чужбина".

Всички български висши училища трябва да участват в европейски университетски мрежи, всички програми и проекти занапред трябва да насърчават тези висши училища, които са по-свързани, заяви образователният министър. Той уточни, че това е заложено в политиките на висшите ни училища, като ще присъства и в договорите за управление на ректорите. Много важно е университетите ни да са свързани и вътре в страната, това ще позволи да имат общи програми и ще бъде стимулирано.

"За една голяма част от професионалните направления, българските висши училища няма да имат дългосрочна възможност да поддържат школи, катедри, особено при по-интегралните програми във висшето образование. Свършва времето на стратегиите за самодостатъчност, университетите ни трябва да се научат да споделят ресурси и да се обединяват в мрежи, в съответната професионална област. Може би всички софийски висши училища няма да имат възможност в следващите години, когато ще има недостиг на всякакви специалисти и на преподаватели, да подготвят собствени преподаватели по всички дисциплини", коментира министър Вълчев.

Той даде пример, че Националната спортна академия би могла да помогне с преподаватели по спорт на другите университети, а Софийският университет да помогне с преподаватели по езици. Висшите ни училища могат в бъдеще да споделят и материална база, защото в Студентския град са много близо едни до други.

"В следващите години нито ще има достатъчно студенти, нито ще има достатъчно преподаватели, за да може българските висши училища да поддържат тази широка профилност, която я имат в момента, в резултат на годините на либерализация и масовизация на приема на студенти", обобщи образователният министър.

Той съобщи, че през тази година трябва да се реализират договорите за управление на ректорите и националната карта за висшето образование. В нея ще е заложен този мрежов подход, за да се дефинира профилната и териториалната структура на висшето ни образование.

Трябва да се реализира също механизмът за държавно финансиран прием при сключен договор с предприятия, които са в стратегически отрасли. Това ще е възможност повече от завършилите студенти да останат в България, основно в медицинските и в техническите науки, обясни министър Вълчев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини