Митрополит Николай ще освети новия трети храм в манастира "Св. Пантелеймон" над Смолян

Изображение 1 от 6

  На храмовия празник  в манастира над Смолян дойдоха много млади хора и семейства с деца

  Пловдивският митрополит Николай ще освети новия, трети по ред, храм в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“, посветен на св. блажена Ксения Петербургска, на 12 юли. Негово Високопреосвещенство ще възглави празничната св. божествена Литургия. Това съобщение направи пред множеството богомолци  секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков.

  На 1 юли  в манастира бе отпразнувана паметта на патроните на втората църква тук - светите безсребреници лечители  и чудотворци Козма и Дамян. Божествената св. Литургия за храмовия празник възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, заедно с четирима свещеници, четирима икодякони и църковния хор при смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“. За празника от Смолян пристигнаха иконом Запрян Шиков, отец Васил Маджаров и отец Иван Марински с иподяконите Валери, Тодор и Емил, а от Чепеларе  отец Апостол Аролски и иподякон Симеон.

  Богомолците бяха с предпазни маски и на допустимо разстояние един от друг. На входа имаше дезинфектанти за ръце.

  Характерно за храмовите празници е това, че в богослужението има специални тропари и молитви, с които  се измолва  застъпничеството на  патрона на храма.  В деня, в който се честват безсребрениците  чудотворци и лечители св. св. Козма и Дамян, бе почетено значимо събитие в православната ни Църква - връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител през 1496 година.

  На празника дойдоха много млади хора и дечица, доведени от майки и близки, те получиха свето причастие от  архимандрит Висарион. 

  След празничната Литургия бе извършена лития около църквата „Св. св. Козма и Дамян“ с храмовата икона на безсребрениците.  Архимандрит Висарион  отслужи  празничен водосвет с Петохлебие в двора на храма, поръсени бяха  със светена вода богомолците, както и постния рибен курбан, който в края на празника бе раздаден на всички присъстващи.

  СмолянБГвести

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
  18 юни 2021
  Последни новини