Кметът на Рудозем към жителите на общината с 36 позитивни: Бъдете толерантни, всеки е потенциален вирусоносител!

Кметът на община Рудозем Румен Пехливанов призова жителите на общината да не посещават джамиите. Градоначалникът се аргументира с големият брой заразен с ковид-19, които за малка община като Рудозем са твърде сериозна бройка, а 26 позитивни с коронавирус е стряскаща, 25 от тях са от село Чепинци и основно са работещи в завода за авточасти в Смолян. Пехливанов каза още, че ако все пак някой на своя отговорност реши да отиде в джамията, е задължително да носи маски и да спазва дистанция.

Градоначалникът акцентира на толерантността на местното население към вирусоносителите и апелира към подкрепящо и с разбиране, а не осъдително отношение. По думите му се забелязва, че болните или дори само носителите, които нямат оплаквания, се сочат с пръст сякаш са извършили престъпление.

„Имам предвид буквално- да не посочваме тези хора по никакъв начин, да влезем в нормално разбиране, защото всеки един от нас може да е носител на този вирус, нека да имаме такова отношение към тези хора, каквото бихме искали евентуално към нас, ако ние се окажем заразени.“, коментира Пехливанов.

Местната власт няма правомощия да налага допълнителни мерки за ограничаване на епидемията и затова общината прави каквото е по силите й-масовите мероприятия са ограничени, призовават се хората да сведат до мининум посещенията в джамиите.

Една голяма част местните жители с положителни проби са безсимптомни, единици са се свързали с личните си лекари и са на домашно лечение.

За всички хора под карантина общината е поела ангажимент да снабдява с лекарства и хранителни продукти по домовете.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини