Легендарната хижа "Момина вода" над Момчиловци отново отваря врати, обновена ще посреща гости още това лято

Хижа "Момина вода" е легенда и емоционална слабост за Момчиловци и няколко поколения жители на селото. Тя затвори врати през 2012-та, беше заплашена от разпродажба за жълти стотинки заради управленски борчове, но беше спасена и отскоро има нови наематели.

„След като затвори врати през 2012 г., очакваме тя да заработи отново след ремонт през август т. г. Позната е на хората от нашето поколение като "Пионерската хижа" и строителството е завършено през 1964 г. с доброволен труд от родители на децата като база за отдих към училището в Момчиловци.“, разказа кметът на Момчиловци Сийка Суркова и допълни, че за да бъде построена, всеки родител-майка и баща на дете в училището на селото, задължително е трябвало да отработи по 20 дни безвъзмездно-мъже и жени са работели наравно-копаели канали, носили камъни и цимент.

Хижа "Момина вода" се намира на 10 км от селото в прекрасна местност, с история, предания и легенди.

С местността Момина вода са свързани легенди и предания за красива мома, вяра, насилие-окървавило цяла река, потекла от сълзи, вероятно затова там са снимани и сцени от филма „Време разделно“, а местна жена от селото, е прототип на главната героиня Елица. Тя вече е над 90-годишна и е баба на кмета на селото Сийка Суркова, а в Момчиловци Антон Дончев е живял и написал  част от романа си.

Легендарната хижа е била база за отдих към училището в Момчиловци, свързана е с детството на няколко поколения родопчани, които са прекарали зимните ваканции там и за пръв път са карали ски. Край хижата имало писта и малък влек, на който всички деца от селото се учели да стоят изправени на ските и да държат щеките.

„Хижата има изключителна сантиментална стойност за всеки момчиловец, свързана е с труда на хората, детството на няколко поколения мина там, първите зимни лагери, първите уроци по ски. Изключително съм доволна, че предприемач с хъс и опит в туризма се зае да я ремонтира, да я обнови и се надяваме през август да посреща първите гости.“, разказа за СмолянБГвести кметът Суркова. По думите й, предстои да бъдат почистени и обновени и красивите езерца с малка виличка в близост до хижата, която се намира в една от най-живописните и красиви природни местности. 

През 2012г хижата става общинска собственост, спира работа и през 2015г е обявена за публична продан от съдия изпълнител за натрупани дългове на общината към фирма. Тогава се вдига цялото село, събират се стотици подписи против продажбата и тя е спряна. Пет години по-късно, времето е дало отражение върху сградата, нужна е доста работа и повече от освежаване, но новите наематели се надяват да успеят още този летен сезон.

„Успех в рестарта на новите наематели, решили да съживят емблематичното място!“, каза още Суркова и допълни, че договорът за наем е сключен за 10 години, а инвеститорът е амбициран да възстанови мястото и то да стане отново любимо за почитателите на планинския туризъм.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини