Носии, танци, родопски гозби и много забава очакват децата в творческите ателиета на лятната школа в Музея в Смолян

За осма поредна година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян организира – лятна ученическа школа за деца от 6 до 12 години., като изданието тази година ще бъде под надслов „НАУЧИ БЪЛГАРСКОТО…“ и ще се проведе от 20 до 31 юли 2020 г.

Традиционно, школата осмисля свободното време на децата от Смолян, както и на гостуващи в града, а заниманията се провеждат всеки работен ден от 9.30 до 12.30 часа, в експозиционните зали на музея, в автентична среда, сред музейните експонати.

Чрез различни образователни модули, които насърчават творческата активност на децата, те ще опознават постоянната експозиция на музея и ценностите, изложени в нея, докато се забавляват те ще общуват и ще творят, моделират и рисуват.

За пореден път в инициативата се включват теми, свързани с европейското сътрудничество. В края на школата творенията на участниците ще бъдат изложени в експозиционните зали на музея в специална изложба, а участниците ще получат грамоти.

Таксата за полудневното занимание е 2.00 лв., а материалите се осигуряват от организаторите.

Тази година за първ път професионален хореограф ще прави ежедневни занимания на децата с български фолклор, ще ги учи на народни хора, песни, инструменти, носии, игри. Децата ще участват в приготвянето на традиционни родопски ястия: пататник, сироп от бъз, квасене на кисело мляко, биене на масло, айран.

Ще изработят сувенири от шишарки, кукерски маски върху балони, ще конструират и макетират на тема „Да си представим бъдещия Смолян“ (по проект на Община Смолян), ще направят фейс-арт със знамената на държавите от Европейския съюз и ще направят собствена фотосесия с народни носии.

Закриването на лятната школа ще бъде на 3 август от 16.00 часа. Като част от мерките, свързани с извънредната епидемична ситуация, групите ще са с до 15 участника, децата над 10-годишна възраст ще да бъдат с маски, ще се съблюдава за поддържане на дистанция, поддържане на хигиена и дезинфекция, фолклорните занимания ще се провеждат на открито.

Като партньори в инициативата са привлечени: ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян, Община Смолян, Клуб „приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“.

Заявки за участие и декларации могат да се подават от родителите или близките на децата на електронен адрес: dimitria.kabakova@abv.bg, както и при екскурзоводите на музея.

Краен срок за записване – 15 юли 2020 г. За справки – тел.: 0301/62727, 0886313738.

ПРОГРАМА

20.07.2020 г. – понеделник и 27.07.2020 г. - понеделник

Модули: РОДОПСКИ ЯСТИЯ и БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Час

Занимание

Модератори

9.30 часа

Откриване на Лятна школа „Ваканция в музея“ на тема „Научи българското…“

Валентина Василева

9.35 часа

Запознаване с модулно обвързаните експозиционни музейни пояси: Праистория, Античност, Обреден реквизит

Александър Боготлиев

10.00 часа

Приготвяне на пататник, сироп от бъз и квасене на кисело мляко

Анна Болгурова

Весела Плеснева

11.00 часа

Родопските народни хора

Йорданка Йочева


 


 

21.07.2020 г. – вторник и 28.07.2020 г. – вторник

Модули: РОДОПСКИ ЗАНАЯТИ и БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Час

Занимание

Модератори

9.30 часа

Запознаване с модулно обвързаните експозиционни музейни пояси:

Овчарство, Медникарство, Тъкачество, Ковачество, Дърворезба

Александър Боготлиев

10.00 часа

Биене на масло и приготвяне на айран

Анна Болгурова

Весела Плеснева

11.00 часа

Българските народни хора

Йорданка Йочева


 


 

22.07.2020 г. – сряда и 29.07.2020 г. – сряда

Модули: РОДОПСКИ КУКЕРИ и БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Час

Занимание

Модератори

9.30 часа

Запознаване с модулно обвързаните експозиционни музейни пояси:

Кукери

Александър Боготлиев

10.00 часа

Изработване на кукерски маски

Анна Болгурова

Весела Плеснева

11.00 часа

Народните песни

Йорданка Йочева


 


 

23.07.2020 г. – четвъртък и 30.07.2020 г. – четвъртък

Модули: ГОРСКИ ПРИКАЗКИ РАЗКАЗВАТ РОДОПИТЕ и БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Час

Занимание

Модератори

9.30 часа

Запознаване с модулно обвързаните експозиционни музейни пояси:

Препарати

Александър Боготлиев

10.00 часа

Изработване на сувенири от шишарки

Анна Болгурова

Весела Плеснева

11.00 часа

Народните инструменти

Йорданка Йочева


 


 

24.07.2020 г. – петък и 31.07.2020 г. – петък

Модули: ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА СМОЛЯН и БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Час

Занимание

Модератори

9.30 часа

Запознаване с експозиционни музейни пояси:

Родопска архитектура

Изложба „60 години Смолян – град за чудо и приказ“

Александър Боготлиев

10.00 часа

Творческа игра с конструктори „Да си представим бъдещия Смолян“

Фейс-арт със знамената на държавите от Европейския съюз с фотосесия

Анна Болгурова

Весела Плеснева

11.00 часа

Народните носии

Йорданка Йочева


 


 

03.08.2020 г. – понеделник

Час

Занимание

Модератори

16.00 часа

Закриване на Лятна школа „Ваканция в музея“ на тема „Научи българското…“

Връчване на грамоти

Валентина Василева

Александър Боготлиев Анна Болгурова

Весела Плеснева Йорданка Йочева

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
10 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
10 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
10 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
10 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
10 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
10 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
10 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
10 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
10 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
10 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
10 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
10 авг 2020
Последни новини