Заради ръста на заболели от ковид-19 Областният щаб реши-масови проверки за спазване на мерките от понеделник

Изображение 1 от 2

  През следващата седмица взаимните усилия между държавните институции и общините ще бъдат насочени към засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки

  Свикан от областния управител Недялко Славов, днес Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19 проведе заседание в разширен състав с участието на кметовете на общините от региона. На дневен ред бяха поставени за разглеждане и обсъждане темите, свързани с актуалната епидемична обстановка в област Смолян.

  „Докладвахме в синтезиран вид за ситуацията във всяка една от административните области и изразихме мнение относно предприемане на допълнителни мерки. Предложихме кметовете не само на общини, но и населени места да се упълномощят и да имат основа за упражняване на контрол върху спазването на противоепидемичните мерки. Споделеното от нас беше взето под внимание и аргументирано в заповедта от вчера на Министъра на здравеопазването. Другата обсъждана тема по време на видеоконферентната връзка беше координацията между държавните институции и общини за осъществяване на контрол, според делегираните им правомощия и компетентност. Получихме указания от Министър-председателя в три направления – управление на медицинските ресурси в доболничната и болничната помощ и създаване на организация, така че да е възможно поемане на случаите на заразени с коронавирус пациенти, според нуждата от хоспитализация и лечение; по-стриктен и по-масиран контрол за спазване на противоепидемичните мерки в координация между държавни институции и общини; възможност да се въвеждат допълнителни мерки, приложими за съответната област по преценка на областния или общинските кризисни щабове.“. 

  Славов представи информация от участието си във видеоконферентна среща между министър-председателя Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители. След обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки. Той запозна присъстващите с основните акценти в Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на Министъра на здравеопазването, която влиза в сила от днес.

  По данни на РЗИ, към днешна дата-10 юли, установените случаи на COVID-19 в област Смолян наброяват 369. От март до 30 май случаите са 43, за месец юни – 272, а от началото на месеца до 09 юли – 54. Според анализа на общопрактикуващите лекари, клиничната картина се проявява без симптоматика при 76% от заразените, около 10% са проявили симптоми по време на периода на карантина и около 14% са с изразени симптоми.

  Към днешна дата хоспитализирани са 39 лица от област Смолян с установена коронавирусна инфекция – 22 в МБАЛ-Смолян, 3 в МБАЛ-Девин, 7 в МБАЛ-Мадан, 1 в Център за психично здраве-Смолян, 4 в МБАЛ-Гоце Делев и двама във ВМА.

  В региона до момента са извършени около 2000 PCR-теста и над 1500 бързи теста.

  По време на заседанието ръководствата на областната и общинските болници в област Смолян докладваха, че към момента нямат затруднения с приема и лечението на пациенти с COVID-19. Благодарение на осигурения от държавата и дарения ресурс, разполагат с лични предпазни средства и дезинфектанти.

  По време на дискусията, като слаби звена и потенциални опасности за разпространение на заразата, се определиха неспазване на вече въведените противоепидемичните мерки в обществения и специализирания фирмен транспорт, неносене на маски в закрити помещения и при събиране на много хора на открито. Участниците в заседанието се обединиха около предложението през следващата седмица взаимните усилия между държавните институции и общините да бъдат насочени към засилен контрол за спазване на тези мерки, а при необходимост ще се предприемат допълнителни. Решения за това ще се вземат от сформираната от областния управител Недялко Славов работна група към Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19, която ще заседава един път седмично под председателството на заместник-областният управител Андриян Петров.

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ис
   Истината
   2 0
   08:03, 11 юли 2020
   Аха, значи еничарите от ПП Герб ще ни колят и бесят, щото не правим квото нареди хунтата, така ли? Не 111 място по свобода на словото, а на последно място в света сме по всичко и имаме прогнила пародия на държава!

  Още новини

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  04 авг 2020
  Последни новини