Удължиха срока за кандидатстване за финансиране на местната култура, назначиха комисия

Удължен е срокът за кандидатстване и одобрение за финансово подпомагане на местната култура към община Хасково, става ясно от обявление на сайта на местната администрация. Промяната е направена след решение на Общинския съвет от 26 юни 2020 г. Реформата се наложи заради ситуацията с разпространението с коронавируса в страната.

Първият етап на кандидатстването е до 31 юли 2020 г., а вторият етап е до 30 септември 2020 г.. Вече е създадена експертната комисия със заповед на кмета на Община Хасково Станислав Дечев. Съставена е от 7 членове - трима общински съветници (Въчка Иванова, Йозджан Мехмед и Деян Янев), двама представители на общинската администрация (Петя Колева - главен специалист-счетоводител в дирекция “ФСДБ“ и Валентин Спенджаров – главен експерт в дирекция "ЕНППЕ") и двама членове с опит и дейност в областта на културата (Цанка Семерджиева – репортер-редактор, с опит и дейност в областта на културата и Господин Чонков – читалищен деятел, с опит и дейност в областта на културата. Последните двама са предложени от културни организации, съответно от КДК и читалище „Заря“. Техническо лице, подпомагащо дейността на експертната комисия ще бъде Боряна Кисьова – младежки медиатор в дирекция “ХДОН“ в община Хасково.

Всички те не трябва да са свързани лица с кандидатстващи за финансово подпомагане.

Класирането на кандидатите трябва да е ясно до 10 август 2020 г., придружено с общите мотиви за оценката и решението за размера на финансовото подпомагане.

Финансовото подпомагане на местната култура от страна на Община Хасково се отпуска за субсидиране на дейността на местните читалища, за организиране и провеждане на културни прояви (концерти, изложби, представления, фестивали, срещи, форуми, представяния, творчески работилници и др.), за създаване на произведения на изкуството, за издаване на книги и други печатни издания с културна стойност, за пътуване на местни творци и състави с цел участие в събития извън града и страната и/или извършване на събирателска и/или изследователска дейност и за творчески стипендии на млади местни творци.

Повече подробности от Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково може да видите тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    В квартал "Република "са най-културни и творчески насочени към чалгата лица!
    • Кю
      Кючекчийка
      6 0
      22:12, 13 юли 2020
      Защо бе човек тя създателката на кючека е от Хасково не я ли познаваш ? Голяма жена голяма уста голям дирник
  • 2
    Аз
    Аз
    4 -2
    14:44, 13 юли 2020
    Зашото чалгализирането започна най-наред в този квартал, даже имаше и известни представителки , две сестри , лека им пръст!
  • 3
    Не
    Недояден
    6 -2
    14:50, 13 юли 2020
    Ами може ли без Валентин Спенджаров, той е най- културният елемент?!
  • 4
    Аз
    Аз
    9 -1
    15:04, 13 юли 2020
    Парите за тази година,след като са нямали участие какво ги направиха.Дайте отчет.
  • 5
    По
    По Радой Ралин
    9 -1
    15:52, 13 юли 2020
    Не ме е страх от комисията по културата, а от културата на тази комисия.
  • 6
    Же
    Железан
    11 -2
    15:55, 13 юли 2020
    Станислав Насков Дечев, понастоящем кмет на община Хасково, няма ли да направи обращение към гражданите, предвид събитията в София и други градове?
    Питам за един приятел данъкоплатец.
  • 7
    За
    Запознат
    10 -2
    16:28, 13 юли 2020
    Има защо да се страхувате от културата на комисията защото вече е преминала в митове и легенди , а обръщение от Дечев за събитията в София и страната не очаквайте , защото излиза, че трябва да плюе срещу себе си!
  • 8
    За
    Запозната
    1 0
    21:14, 14 юли 2020
    Тоя пък Валентин Спенджаров навсякъде го изтипостват! Кой пък е тоя - един тъп г.з
Последни новини