Доц. Мангъров: Не сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница - София.

Пред журналисти и граждани в пресклуба на БТА във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби. Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.

Срещата беше инициирана от областното ръководство на политическа партия "АБВ". Според Румен Петков, председател на партията, предложеният за нов здравен министър проф. Костадин Ангелов няма да върне нормалността, и припомни думите му по време на брифинг на Националния оперативен щаб преди празника Цветница, когато той е говорил за чували, трупове и хладилни камери във връзка с очакваните смъртни случаи от COVID-19.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    Тоа
    2 -7
    17:13, 24 юли 2020
    Тоа като каже добър ден, си гледам часовника Виж коментара
    • Ед
      ЕДИН
      1 -2
      13:03, 26 юли 2020
      Да ти го начукам отзад...
Последни новини