На открито през лятото: Пет творчески ателиета за малките организира библиотеката

    За поредна година в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян се проведе образователната програма „Лятото, децата и библиотеката”.

    Творческите ателиета по интереси, които се провеждат в Детски отдел, стартираха на 22 юни 2020 г. за деца от 7 до 11 години, като всяко ателие се провежда в рамките на пет дни, а най-напред децата участваха в заниманията на тема „Най-важният съм аз!”, с ръководител Росица Ималова. Запознаха се с теми за здравословното хранене, хигиена и здравни познания, как да се предпазим от болести, закаляване на организма, видове травми, и какви действия да предприемем и т.н.

    В ателие „Приятели на природата”, с ръководител Емилия Коджебашева, малките участници научиха „Защо трябва да се грижим за природата”, „Широколистни и иглолистни гори”, „Тревисти и лечебни растения”, „Застрашени от изчезване редки растения и животни - Червена книга на България т. 1 и т. 2”, както и „Опасни животни в Родопите и как да се предпазим от тях”.

    Ръководителят на ателие „Направи си сам” Елена Дурева провокира всеки участник да открие майстора в себе си по различни теми. С желание и сръчност бяха изработени Книжки с любими приказки и комикс герои, свързани с годишнини на детски автори. От глина моделираха и украсиха копчето за сън на малкия Оги от Валери Петров. Запознаха се с историята на Вятърните мелници и сами си изработиха такива от рециклирани материали и още други интересни забавления, в които децата показа въобръжение и сръчност.

    Художничката Живка Кисьова за поредна година вдъхнови децата в ателие „Млад художник”. Нагледно ги запозна с основните цветове - червено, жълто,синьо. Както и с ахроматичните цветове - бяло и черно и как да получат останалата цветна палитра. На участниците им бе поставена задача - рисунка по избор - от натура, въображение, по- памет, колаж, натюрморт. Участниците в заниманията имаха свобода в използването на материалите.
    Организираните занимания приключват с петото ателие „Сръчни ръце”, с ръководител Теодора Илиева. Специален гост при стартирането на заниманията бе писателката от Смолян Нели Маргаритова, която запозна децата със своето творчество и заедно с дъщеря си Йоана показаха изработено от тях кралство на добротата.

    Всички занимания са безплатни, а материалите са осигурени от библиотеката. Заради епидемиологичнага обстановка дейностите се провеждат на открито под специално монтирана шатра при спазване на всички изисквания, с групи до 10 деца.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини