Амониев нитрат есплодирал в Бейрут, конфискуван от кораб на фалирал руски бизнесмен

Амониевият нитрат, който избухна в пристанище в Бейрут, е конфискуван от кораб, собственост на родом от Хабаровск, заявиха моряци. Според тях той е обявил фалит и "фактически е изоставил кораба", пише РБК.

Амониевият нитрат (селитра), който експлодира по време на заваряване в Бейрут, е конфискуван от кораба Rhosus през септември 2014 г. Това съобщи телевизионният канал LBCI след огласяване на резултатите от заседанието на Висшия съвет за отбрана на Ливан.

Rhosus транспортирал 2750 тона селитра от Батуми до Мозамбик. През септември 2013 г. той направи непланирано спиране в Бейрут поради неизправност на борда.

След проверка на кораба, на екипажа било забранено да го изведат от пристанището.

Конфискуваната селитра на кораба била на склад на 12-тия пристан на пристанището в Бейрут и е трябвало да бъде унищожена. Тъй като на кораба останал опасен товар, ливанските власти оставили на борда четирима моряци, за да изчакат резервния екипаж.

Собственик на кораба е бизнесмен, живеещ в Кипър, родом от Хабаровск Игор Гречушкин, според моряците на Rhosus.

Според тях собственикът обявил фалит и "фактически изоставил кораба". Адвокатите на кредиторите получиха три заповеди за арест за Рос, който плавал под молдовски флаг.

Общо на борда имало осем украински моряци, заяви Наталия Клам, изпълнителен директор на Фонда за помощ на моряците "Ассол" в Одеса. "След като моряците с наша помощ се обърнаха към украинския консул, петима наши сънародници успяха да се върнат у дома. За да запазят кораба жизнеспособен, четирима членове на екипажа останаха на борда: трима украинци и един руснак", казва тя пред РБК.

Останалите членове на екипажа се завърнали от Ливан едва година по-късно.

Последният път, когато местоположението на кораба е регистрирано през 2014 г. - недалеч от 12-то причалване, където е станала експлозията, следва от данните на службата MarineTraffic.

Експлозията в пристанището в Бейрут избухна на 4 август. Тя събори фасадите на няколко сгради и повреди домове и офиси. В резултат на експлозията загинаха повече от 100 души, около 4 хиляди души са ранени.

Според властите, пристанищни служители решили да затворят малки дупки в склада, където се съхранявал конфискуваният амониев нитрат, за да не бъде откраднат. Веществото експлодирало по време на заваряване.

След експлозията Върховният съвет по отбрана на Ливан проведе спешна среща и обяви Бейрут за зона на бедствие. Той препоръча на правителството да въведе извънредно положение за две седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини