14 години и 21 500 "художници" правят фасулевото паното за Гинес в Смилян

  Вече 14 години всеки турист и посетител в Смилян слага по едно бобено зрънце в апликираното пано, с което смолянското село ще кандидатства за вписване в книгата на рекордите на Гинес за пано, изработено от най-голям брой уникални участници, които за тези години надхвърлиха 21 500. Паното е поставено в Посетителски информационен център, а идеята за създаването му се заражда през 2006-та година.

  Проектът се разгръща на площ от 8 кв. метра, а когато „фасулевата мозайка“ стане готова, ще съдържа около 2 млн. зрънца и ще изобразява емблематична за селото часовникова кула, както и римските мостове от старо време, чиито останки още се пазят на някои места в региона. В декоративната картина е изобразено и ралото, с което открай време се е обработвала земята за добиване на смилянски фасул и другите типични местни земеделски култури. С бобени зрънца са пресъздадени природните забележителности на Родопите, красивите борове, реките... Всеки може да участва в поставянето на рекорда като залепи бобче върху паното.

  В годините то се превърна в място за снимки на гостите на селото, а те пък с ентусиазъм залепват по половинка фасулево зърно върху паното от Смилянски фасул с родопски символи в Етнографската сбирка в читалището, известна като "музея на фасула". Посетителите на местното читалище разглеждат и представената в него постоянна етнографска сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" , в която са изложени и други, по-малки апликирани пана със смилянски фасул, както и ръчно изработени тъкани, земеделски пособия и битови вещи и оръдия от ежедневието на родопнчани, като наскоро сбирката се увеличи и с дарение на стара шевна машина.

  Singer от второто десителетие на ХХ век. Тя е дарение от Юри Коруев, жител на Смилян, с волята да бъде изложена в етнографската сбирка. По думите му, на тази машина неговата баба е шила терлици и затова нейното място е в сбирката при читалището, посветена на традицията на изработването на терлици от жените в Смилян. Юри Коруев е дарил и два ценни печата на дружества, съществували в миналото в Смилян. Първият свидетелства за развитие на застрахователното дело в селището - принадлежал е на "Сдружение за застраховка на добитъкъ"- с. Смилян, Пашмаклийско, което свидетелства за развито животновъдство в землището.

  Вторият печат е по-нов , съдейки по наименованието на организацията - "Дружество на многодетните - с. Смилян, Смолянско. Явно в селото е имало достатъчно многодетни семейства, че да бъде създадено сдружение на многодетните. В традицията на многодетните семейства в миналото може би се корени и настоящата тенденция за запазване ръста на раждаемостта в Смилян и то във времена, когато навсякъде другаде в областта селищата бележат демографски спад.
  Трите експоната са заведени във фонда на читалището.

  От ръководството уточняват за посетителите, че работното време на Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" през август 2020 г. ще бъде:
  от понеделник до петък 10.00 ч.- 17.00 ч.
  -събота 10.00 ч. - 16.00 ч.
  -неделя 12.00 ч.- 16.00 ч.

  Таксата за вход за лица над 10 г. 3.00 лв., за учащи от 10 г. до 25 год., пенсионери и лица с ТЕЛК-1.50 лв., а за малчуганите до 10 години е безплатно.

  СмолянБГвести

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
  26 сеп 2020
  Последни новини