Ден 31: Омлет по министерски

На 31-ия ден от началото на протестите срещу правителството, недоволните от властта се събраха отново в триъгълника на властта.

Разразилата се над София буря отнесе някои от палатките на лагера, разположен пред Министерски съвет, но демонстрантите бързо възстановиха щетите, които бяха нанесени.

Протестиращите, които тази вечер са по-малко от предходните дни, носеха с кори с яйца, както и домати, и малко след 20.30 часа започнаха да замерят сградата на Министерския съвет. "Атаката" бе предвождана от адвокат Николай Хаджигенов, който по-рано днес в профила си във Фейсбук призова:

"Пичове, довечера ще готвим омлет по министерски. Носете нужните продукти: Яйца, домати, лук, картофи.."

Протестираща проби кордона от полицаи, за да хвърли яйце по сградата на Министерския съвет. Жената се промъкна между униформените и няколко минути танцуваше зад огражданията въпреки призивите на органите на реда.

"Искам всички по площадите да знаят - във Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, София - няма да се откажем. Когато една власт е на власт само защото се крие зад мундира на полицаите, това е загубена власт. Тежко ви и горко, ако само те ви охраняват. Загубихте народа си и той загуби вас. Вие останахте някъде горе, където смятате, че ние не виждаме как крадете. Но ние виждаме", каза пред събралите се хора другият от "Отровното трио" Арман Бабикян.

Хаджигенов допълни, че недоволните не ги е страх и че барикадите са законни. Той обяви, че протестиращите ще се разходят по обичайния маршрут до барикадите и ще останат там цяла нощ.

Лидерът на "Да! България" Христо Иванов пък е при блокадата на Орлов мост. Там протестиращите построиха лагера си от двете страни на пътното платно. Средата на кръстовището е освободена за линейки и пожарни автомобили. Лагерът е ограден от контейнери за смет, пейки от Борисовата градина, дървени палети и бетонни кашпи. Той вече е електрифициран чрез агрегат.

След 21 ч. протестиращите преминаха с викове "Оставка" от пространството пред Министерския съвет до "Орлов мост", където е и най-голямата барикада на протестиращите. Силният дъжд обаче принуди мнозина да си тръгнат веднага след шествието. Няма напрежение. Полицейски патрули почти не се виждат. Двоен кордон полицаи имаше около сградата на Народното събрание по време на шествието.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна с молба към организаторите и протестиращите граждани да свалят барикадите, а директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че столичната полиция ще възстанови нормалния ритъм на живот в София и барикадите ще бъдат премахнати.

Протестите в страната

Малко след 18:30 часа на кръстовището пред Община Варна започна протестът срещу правителството.

За разлика от вчера нямаше полицейски кордони и хората безпрепятствено успяха да преминат.

Блокираха първо това кръстовище, с лед това преминаха по "Мария Луиза" и блокираха кръстовището на катедралния храм във Врана. След това ул." Шипка", ул. "Съборна" и така около 5-6 варненски кръстовища и протестът завърши с призиви "Варна събуди се", "Оставка" и "Ще останем тук до край".

Протестът в Пловдив бе символичен. Едва няколко пловдивчани се събраха за поредна вечер в центъра на Пловдив, за да протестират мирно. Недоволните, дошли на площада пред общината, заявиха, че демокрацията в страната е силно застрашена и затова са на улицата.

За пореден ден и жители на Бургас проведоха протест с искания за оставка на правителството, на главния прокурор, както и за въвеждането на електронно гласуване. Събралите се пред сградата на Общината издигнаха трибагреници и отново се обявиха в подкрепа на протестите в столицата и другите по-големи градове на страната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини