Виното облекчава симптомите при Covid-19

Виното може да облекчи състоянието на болния от COVID-19, благодарение на съдържащия се в него антиоксидант ресвератрол, съобщи РИА Новости.

Изследванията показват, че коронавирусът нарушава работата на протеина АСЕ2, който присъства в тъканите на белите дробове, сърцето, бъбреците, мозъка и е необходим за нормалното функциониране на живия организъм. Ресвератролът увеличава концентрацията на АСЕ2 и по този начин намалява тежестта на острия респираторен дистрес синдром (ARDS), придружаващ COVID-19.

Освен това антиоксидантът може да потисне клетките на имунната система, като намали количеството на цитокините. Тъй като ARDS може да бъде причинен и от прекомерен имунен отговор, ресвератролът може да има допълнителен благоприятен ефект при такова усложнение.

Подчертава се, че антиоксидантът ресвератрол се съдържа не само във виното, но и в гроздето, червените боровинки и фъстъците. 
 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ем
    Емо
    0 0
    14:47, 10 авг 2020
    Значи затова намалиха ДДС,то на бирата и виното, аааа....Поръчкова статия, толкова време мина от началото на епидемията на коронавируса, ползата срещу корона вируса от виното една дума не се каза. Винаги се казваше, че е полезно да се дезинфекцираме с ракия, тоест с по силен алкохол. Нищо ново на този свят, ясна от кого е поръчката.
Последни новини