Затягат контрола в социалните домове в Смолянско, проверки показали пропуски и нарушения

30 лица са новозаразените за изминалата седмица в Смолянска област, като средната възраст е 64.5 години. В болница са 23, а починалите са двама в общините Златоград и Неделино. Тези данни изнесоха на редовния брифинг всеки понеделник, който областният щаб дава за състоянието на епидемичната обстановка свързана с ковид-19.

В болница са 34 лица , 32 от тях са в болници в областта, други двама в софийски болници. 42 лица са изписани и оздравели през миналата седмица, а към днешна дата 17 август- 82 са активните. От началото на пандемията общо с ковид-19 са 546 лица, сочи още статистиката за областта.

Директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева акцентира на ситуацията и свършената работа от инспекцията в социалните домове в областта.

„Преди две седмици са направени бързи тестове в трите големи домове, при което нямаше открити позитивни. Седмица след това трима позитивни от персонала в дома във Фатово се оказали с ковид-19, те са изведени и се лекуват в дома, като един е в болница. В дома в Ровино е открит друг случай на работещ в кухнята, както и трима потребители в центъра за деца с увреждания в град Златоград. Те са проучени, направена е връзка с ръководителите на домовете и Центъра, както и с джипитата и кмета на Златоград, проведени са работни срещи и са предприети мерки. Контактните на позитивните лица са под карантина, организирани са вземане на проби с писиар на определените лица.“, каза д-р Кубатева.

По думите й е обърнато внимание на условията за транспорт на персонала, засилване на наблюдението на здравословното състояние на потребителите, както и осигуряване на изолатори за леко болни или контактни сред потребителите. Разговаряно е и за най-ефективната мярка за защита, която според здравната инспекция е ефективно, правилно и редовно носене на маска от работещите в домовете. „Те са контактите и са вероятния източник на внасяне на заразата в домовете. За да предпазят от заразата хората вътре в дома, маската се явява много ефективно средство, както и редовна и правилна дезинфекция и проветряване на помещенията“, подчерта директорът на РЗИ Смолян.

По писмо на Окръжна прокуратура през изминалата седмица са направени съвместни проверки на РЗИ и Регионалната дирекция по Социално подпомагане в трите дома, при което са установени пропуски и са издадени предписания за тяхното отстраняване.

В дома за стари хора във Фатово е дадено предписание за редовно отразяване на проведената дезинфекция на помещенията и освежаване на изолатора. В дома за жени с психични заболявания в Ровино е предписано да се освежи склада към кухненския блок и да се поправят таваните в три стаи с петна от проливните дъждове.

Д-р Кубатева изтъкна, че по писмо главния държавен здравен инспектор до областните управители, следва да бъдат изготвени планове за действия в условията на ковид-19 във всяка институция за социални услуги и план за действие на областно ниво при възникване на взрив от ковид-19 в социални и интегрирани здравни социални услуги за резидентна грижа.

„За прием на пациенти- при взрив в тези домове, е направена среща и с ръководството на областната болница за осигуряване на условия на лечение при голям приток на пациенти от домовете. Има такава готовност и е поискана информация от останалите болници в областта за възможностите да приемат и при тях пациенти от домовете. През изминалата седмица е започнал прием в МБАЛ Златогард и е оказана консултативна помощ за организация на лечението на ковид-19, за да не се допусне разпространение на заразата, каза още д-р Кубатева и допълни, че на 18 август заедно с колеги и лично тя ще бъде на място в болницата

в Златоград, където през миналата седмица има 9 нови случая, а до скоро общината беше единствената останала като остров без зараза от ковид-19.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини