Ремонт по български: Ще разкопават ул."Първи май" за подмяна на канализацията

Изображение 1 от 4

    Десетки сигнали получи екипа ни във връзка с намерението на "ВиК"-Смолян да разкопае улица "Първи май" в участъка от светофара при Военното окръжие до бившия хотел "Соколица", заради подмяната на канализацията по проекта за втори воден цикъл. Припомняме ви - точно този участък беше обект на ударен ремонт още от началото на пролетта. Подменени бяха всички тротоари, изградена беше подпорна стена в района на "Соколица", поставен беше и пласт асфалт. Затова е логично възмущението на смолянчани, че след ремонта отново ще се копае. Социалните мрежи от дни са пълни с гневни коментари на хора, които негодуват от липсата на координация между институциите, както и харченето на пари "на вятъра".
    Потърсихме "ВиК". Управителят инж. Мариян Николов потвърди, че улицата е включена в големия проект за втори воден цикъл на дружеството и там трябва да бъде сменена канализацията. На въпроса: Защо сега, а не преди полагането на асфалта, инж. Николов отговори, че в крайна сметка улицата не е окончателно завършена. Асфалтовият пласт бил само биндер, т.е. основен, и окончателният износващ асфалт още не бил положен. Освен това нямало да се разкопават новите тротоари.
    Обърнахме се и към областния уплавител. Недялко Славов обясни, че проблемът възниквал, защото в този участък се засичали проектите по две различни оперативни програми. От една страна бил пътният проект, който е част от големия ремонт на главния път Смолян-Девин. От другата страна бил водният проект. И двата се оказват с различни срокове на стартиране и изпълнение. И въпреки опитите за стиковка се стигнало до настоящия проблем. Славов също обясни, че положеният асфалт не бил окончателен, положен е за да не стои улицата разкопана и да се осъществява нормално движение, и не бил нещо, "което ще се плаща допълнително". "Улицата така или иначе трябва да се разкопае, заради водния проект. Затова сега искаме да получим удължение на срока за пътния проект, за да се подмени канализацията и тогава да приключи ремонта на пътя. Другият вариант е още по-лош - да бъде завършен пътя и след това отново да се копае", коментира Славов.
    Сигналът за проблема е подаден до уплавляващите органи на двете оперативни програми и се чака решение. "Ако изпълнителят на пътя получи такова удължение, изпълнителите на водния цикъл смятат, че за месец ще се справят с подмяната на канализацията", каза още Славов. Те ще трябва и да възстановят пътната настилка до настоящото й състояние.
    Въпросът все още е открит, но от сега е ясно, че няма мърдане... на улица "Първи май" ще се копае!

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини