Подпалвачът вадил нож в гетото и скачал на бой. Изгорил демонстративно къщите

    В огъня оцелели 550 лева, девет деца са голи и боси, без покрив над главата си. Ромите молят за храна и дрехи

    "Всички щяхме да умрем, пискахме, кой къде види с децата се крихме в баира". Това разказа Надежда Монева, чиято къща е изгоряла до основи. Жената останала на улицата с трите си невръстни внука. Казва, че всички видели как подпалвачът Искрен Маринов влезнал в бараката на сестра си и започнал да хвърля тенджери, столове и друга покъщнина. Крещял, псувал, казвал, че ще запали цялата махала. Хората искали да го спрат, но той извадил нож. "Като сабя беше, не знам откъде го изкара", казва Анка. Младата жена допълва, че Искрен й казал, че ще й разпори корема и тя от страх избягала от квартала.

    "Той е ненормален, лежал е по лудници", казват в гетото. Затова никой не посмял от страх да го спре, когато видели да вади запалка и да пали бараката на сестра си. "Аз бях до него, викам му: остави запалката, той седи, гледа ме и подпали, после се скри в храстите", казва Любомир. Всички веднага се втурнали да се опитват да гасят, но докато напълнят съдовете с вода, бараките пламнали като факли. Всички са направени от подръчни, лесно запалими материали.
    "Щях да изгоря заедно с детето, докато се опитвах да гася. То имаше над метър пламъци", допълва Любомир. "Снощи спахме в барака на земята с децата, тази сутрин комшии ми дадоха дрехи да ги облека. Бях заделил 500 лева за дърва и те изгоряха. Всичко ми изгоря", реди мъжът. Казва, че за няколко дни ще оправи щетите, ужасът му обаче е социалните да не му вземат децата.
    Като по чудо в пламъците единственото оцеляло е пачка от 600 лева. "Имала съм голям късмет, бях ги скрила в чувал най-отдолу, наполовина е изгорял, но парите са оцелели", казва баба Надежда. Жената изхранва трите си внучета като събира желязо от боклуджийските кофи. Сега надеждите на двете семейства са в кмета Николай Мелемов. Те го умоляват поне за няколко дни, докато възстановят бараките си, да ги настани някъде, за да не спят децата на студената земя. Ромите молят и всички смолянчани, ако имат възможност, да им занесат храна и дрехи за децата, които са на възраст между 1 и 9 години.

    Анелия Веселинова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини