Подпалвачът вадил нож в гетото и скачал на бой. Изгорил демонстративно къщите

  В огъня оцелели 550 лева, девет деца са голи и боси, без покрив над главата си. Ромите молят за храна и дрехи

  "Всички щяхме да умрем, пискахме, кой къде види с децата се крихме в баира". Това разказа Надежда Монева, чиято къща е изгоряла до основи. Жената останала на улицата с трите си невръстни внука. Казва, че всички видели как подпалвачът Искрен Маринов влезнал в бараката на сестра си и започнал да хвърля тенджери, столове и друга покъщнина. Крещял, псувал, казвал, че ще запали цялата махала. Хората искали да го спрат, но той извадил нож. "Като сабя беше, не знам откъде го изкара", казва Анка. Младата жена допълва, че Искрен й казал, че ще й разпори корема и тя от страх избягала от квартала.

  "Той е ненормален, лежал е по лудници", казват в гетото. Затова никой не посмял от страх да го спре, когато видели да вади запалка и да пали бараката на сестра си. "Аз бях до него, викам му: остави запалката, той седи, гледа ме и подпали, после се скри в храстите", казва Любомир. Всички веднага се втурнали да се опитват да гасят, но докато напълнят съдовете с вода, бараките пламнали като факли. Всички са направени от подръчни, лесно запалими материали.
  "Щях да изгоря заедно с детето, докато се опитвах да гася. То имаше над метър пламъци", допълва Любомир. "Снощи спахме в барака на земята с децата, тази сутрин комшии ми дадоха дрехи да ги облека. Бях заделил 500 лева за дърва и те изгоряха. Всичко ми изгоря", реди мъжът. Казва, че за няколко дни ще оправи щетите, ужасът му обаче е социалните да не му вземат децата.
  Като по чудо в пламъците единственото оцеляло е пачка от 600 лева. "Имала съм голям късмет, бях ги скрила в чувал най-отдолу, наполовина е изгорял, но парите са оцелели", казва баба Надежда. Жената изхранва трите си внучета като събира желязо от боклуджийските кофи. Сега надеждите на двете семейства са в кмета Николай Мелемов. Те го умоляват поне за няколко дни, докато възстановят бараките си, да ги настани някъде, за да не спят децата на студената земя. Ромите молят и всички смолянчани, ако имат възможност, да им занесат храна и дрехи за децата, които са на възраст между 1 и 9 години.

  Анелия Веселинова

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  29 окт 2020
  Последни новини