На площадката на ГКПП "Елидже" усилено се строи. Пунктът ще е готов най-късно през февруари 2021 година

Изображение 1 от 4

    Усилени строителни дейности текат на площадката на ГКПП "Елидже", а очакванията са пунктът да бъде готов през февруари 2021 г.
    "Ние ще завършим граничния пункт преди да е готов пътя от гръцка страна", каза областният управител Недялко Славов. Гърците се бавят с няколко месеца в изпълнението, тъй като се наложило да дооправят проектите си. От гръцка страна имаше и карантина заради короноваруса, както и два смъртни случая на работници, което допълнително забавило изпълнението на проекта. По 9-километровото трасе от границата до Димарио се строят 11 моста и три тунела. А от българска страна се изгражда самия пункт, както и подходите към него.

    Възложител е областната управа на Смолян. Областният управител Недялко Славов и представителите на консорциума-изпълнител на строителството представиха свършеното до момента на място. Граничният пункт е разположен на площ от около 70 дка, като 33 дка е територия за изграждане на подходния път, а 37 дка е за инфраструктура на самата площадка на граничния пункт, още 6 дка са за допълващи дейности и техническа инфраструктура.
    "Подходният път вече е почти насипан. Той е със ширина 10 метра и е от три ленти, като двете са в посока за Гърция, а едната е за слизане от площадката от граничния пункт. Наклонът навсякъде е не повече от 4 %. Самият пункт е за всички видове превози и товари. Строителните дейности напредват по график, стартирахме на 24 януари т.г., имахме няколко спирания на обекта, заради обилни снеговалежи. Ако всичко върви нормално, до края на февруари 2021 г. можем да приключим със строителството на самия граничния пункт. Отварянето му е вече въпрос на политическо решение и степен на завършеност на другите участъци, включени в проекта, най-вече завършване на пътя от гръцка страна. Строителството на отсечките от наша страна не може да възпрепятства завършването на пункта", каза областният управител Недялко Славов.
    "Фундаментите на площадката са готови. Имахме затруднения, заради подпочвени води, които нямаше как да се предвидят, докато не се направят изкопите. Направихме изкопи за дрениране на тези води. В началото на октомври т.г. ще започне изграждането на металната конструкция на пункта, която вече е готова", заяви инж. Стефан Соколов от фирмата-изпълнител - "Обединени партньори Ксанти". Той посочи, че е предвидено изграждане на резервоар за вода за обслужване на самата сграда.
    "Имаме уверение от АПИ, че ще се обяви поръчка за разширяване с трета лента на три участъка по пътя от Асеновград към Смолян и обхода на Чепеларе, за да се поема потока от Пловдив към границата. Пропусквателната способност на самия пункт е сериозна, предвид че може да се осъществява граничен и митнически контрол на четири ленти на вход и изход", посочи още Славов.
    За изграждането на пункта са отчуждени около 70 дка горски фонд с решение на МС, тъй като обектът е с национално значение.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини