Мугленци: По-зле сме от затворниците в "Герзовица". Те са с годишни присъди, ние сме в доживотна изолацая

  "Заради тоя път Мугла се превръща в село Чамла. Без нито един жив човек. Само мечки и заблудени туристи".  Жителите на с.Мугла събират поредната подписка, свързана с лошото състояние на пътя до селото. Трудно може да се каже, че 17- километровата отсечека до там е път. Дупките с годините са се превърнали в кратери, ями завземат асфалта, на много места пътят пропада в стръмното дере. Дори през лятото е трудно за джипове, пък през зимата "косата да ти настръхне", казват мугленци. Тук всеки един от стотината жители може да разказва с часове истории от неволите си по пътя. За това как закъсвали в преспи сняг, как ходили километри пеш да търсят помощ, защото и обхват на мобилните оператори няма никъде по пътя.

  Пътна помощ вече отказва да идва до Мугла, не искат и те си чупят колите, казва с тъга кметицита на селото Даниела Кубинска. Жената допълва, че не минава седмица, през която да не ходи в Общината в Смолян и да пита кога ще се запълнят поне дупките. За цялостен ремонт е ясно, че няма пари, но поне с фрезован асфалт и отпадък от други ремонти да запълнят най-лошите участъци“, реди още Кубинска. От смолянската управа й обещали, че ще пратят машини и хора да позакърпят... но до днес всичко си остава само на думи и обещания. Такива обещания в селото получават от 20 години от всички общински кметове преди изборите. Ремонт обаче направила управата на Николай Мелемов и то до “Герзовица“.“Държавата отпусна парите, ама те си го направиха до там, за да им минават по-лесно камионите до сметището. Пък нас кучета ни яли. Не вярваме на никой вече, няма бели, червени, сини, мои и твои. С какви очи идват преди избори и лъжат, то не един, два, три пъти. Кой ли не ни лъга двайсет години“, гневи се Веселина Павлова. “Ама ние сме си виновни, че им вярвахме. Преди години казаха - пускаме багери от Смолянска и Тешелска страна, в замяна ще вземем вода от Мугла за Пампорово. Не трябваше да им я даваме водата, докато не пуснат пътя. Дора Янкова и тя колко обещаваше тогава, ама и до днес багери не видяхаме“, спомня си още Веселина. Казва, че синът й вече не искал да идва да ги вижда, последното “гости“ му излезнало 400 лева ремонт за разбита предница. Точно по същата причина селото е на път да остане и без хранителния си магазин. Сега в него хляб и продукти се зареждат два пъти в седмицата. Ако собственикът го затвори, мугленци не вярват, че ще се намери кой да им доставя хранителни продукти.

  "За един месец хиляда лева дадох за ремонт на буса и джипа, застуди ли се, слагам ключа на хранителния магазин и отивам в Смолян. Нямам сметка от него с тия пари за ремонти по колите", гневи се Румен, който е собственик на единствения хранителен магазин в селото. Той е и един от вече пенсионираните шофьори на легендарния УАЗ, който от години служеше за рейс от Смолян до Мугла. След като наследникът му излезнал в болнични вече няма кой да кара руското возило. Никой не искал да рискува и да поеме отговорност за живота на пътниците. Шофьорите разказват десетки истории как закъсвали с пътниците, как пътят се превръщал през зимата в ледена пързалка и многократно били на косъм от пропадане в урвите. Иначе в селото си имат собствена линейка, която обаче я ползват само за ...катафалка, няма шофьор, който да се наема да я кара. На линейките пък им отнема повече от два часа да стигнат до селото. За това не са и изненада истории за починали хора на път за болницата в Смолян.

  В селто са категорични, че ако и тази зима ги оставят в изолация и не видят багери до края на есента, ще спрат водата за Пампорово. “Пък ако трябва всички баби и дядовци да ни вкарат в затвора. Там поне децата ще идват да ни виждат“, казват мугленци. Иначе селото и природата му се харесват от чужденци и офроудаджии, които са готови да оставят парите си в Мугла. Но веднъж минали с лека кола по пътя им, втори път не се връщали.

  Анелия Веселинова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020

  Случаен виц

  Последни новини