Недоспиването отнема радостта от живота

Повечето от нас знаят от личен опит, че липсата на сън оказва съществено влияние върху това как функционираме през деня. Ставаме раздразнителни и по-мудни, или по-податливи на настинки и хронични заболявания, потвърждават множество изследвания. Сега голямо ново проучване потвърждава, че липсата на сън наистина може да отнеме радостта от живота.

"Дори незначителните колебания в продължителността на нощния сън могат да имат последици в това как хората реагират на събития в ежедневието си", казва психологът Нанси Син от Университета на Британска Колумбия.

Изследователите използвали данни от проучвания на почти 2000 възрастни на възраст между 33 и 84 години. Участниците били помолени да докладват осем последователни дни относно продължителността на съня им, стресовите ситуации и преживени положителни и отрицателни събития през денонощието.

"Когато хората изпитват нещо положително, като например прегръдка или прекарване на време сред природата, обикновено се чувстват по-щастливи този ден", обясни Син.

"Но открихме, че когато човек спи по-малко от обичайното, той няма толкова силни положителни емоции от своите положителни събития."

Този ефект бил отбелязан и обратния случай. По-дългият сън прави положителните събития да изглеждат още по-добри и предпазва от последиците от ежедневния стрес, установил екипът. Ефектът бил дори по-голям при участници с хронични здравословни проблеми, като хронична болка.

Неочаквано изследователите не открили връзка между продължителността на съня и негативните реакции. Това предполага, че сънят е особено важен за позитивността, отбелязва екипът в статията си. За разлика от други проучвания, в това изследване учените не откриват реакциите на събитията от деня да предопределят качество на съня.

Изследването има някои ограничения, доколкото данните им разчитат на показанията на пациентите, което не винаги е точно. Все пак това е едно от първите проучвания, които изследват в естествена обстановка въздействето на съня върху преживяването на емоции.

Сънят очевидно трябва да бъде приоритет в живота ни, но това в много случаи е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Неотдавнашно проучване показа колко взаимосвързани са стресът и съня, тъй като и двата физиологични процеса споделят една и съща невронна мрежа.

Така че не е изненадващо, че колективният стрес, който изпитваме поради пандемията, засяга съня ни и дори сънищата ни.

Много изследвания постоянно показват, че съществен процент от живеещите в западните страни не спят достатъчно. До една трета от възрастните в САЩ съобщават, че спят по-малко от препоръчаните седем до девет часа, а 12% от австралийците - дори по-малко от 5,5 часа.

Освен стреса и хроничните здравословни проблеми, има и други фактори за недоспиването -  нарушаване на естествените цикли на сън, работа на смени или много работни места, самота и др.

Изследването е публикувано в Health Psychology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини