Областният съвет обсъди възможностите за инвестиции и растеж в региона, съгласно новата финансова рамка на Европейския съюз

Изображение 1 от 2

    „Намираме се в период, в който бе постигнато политическо съгласие за финансовата рамка на Европейския съюз за следващите години. Съответно всяка една от страните подготвя своите стратегии за инвестиции, постигане на растеж, съобразени с целите и приоритетите на ЕС. Считам, че ние като активен регион не следва да стоим на страна от тези процеси.“, каза областният управител Недялко Славов на редовно заседание на Областния съвет за развитие на Смолянска област, което се проведе днес, съвместно с Областен информационен център – Смолян и Европейски информационен център – „Европа директно“-Смолян. Той изказа  благодарности към евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, към Цветанка Генчева–управител на ОИЦ-Смолян, кметовете, представителите на общински съвети и регионални държавни институции, социалните партньори, представителите от неправителствения сектор, за това, че са се отзовали на поканата му да участват в заседанието. „Съществени промени бяха направени в Закона за регионалното развитие и изцяло бе приет нов правилник за прилагане на закона. Промяната в нормативната база поставя на съвсем нова основа възможностите за провеждане на регионална политика. Най-накрая е налице сериозна стъпка към децентрализация – от национална към регионална власт. Считам, че в по-голяма степен
    ние като област можем да дефинираме своите приоритети и реално да участваме в тяхното осъществяване, като това ще се случва във формата Регионален съвет за развитие. С направените промени ще има значително по-сериозен инструментариум за прилагане на регионална политика“. Славов наблегна, че предстои попълване на съставите на регионалните съвети. „Ние трябва да се произнесем за нашите представители, като разчитаме те да защитават в най-голяма степен интересите на областта. Държах да направим своеобразен хоризонтален и вертикален преглед на нашите възможности за диалог, партньорство, за взаимодействие, да видим какво се случва по оста Брюксел-София-Смолян и затова се радвам, че от извора ще получим информация за фокуса на европейските политики, кои цели на Съюза приоритетно ще се преследват и какви възможности разкриват те за нашия регион, за да постигаме растеж, развитие, висок стандарт на родопчани, като пълноправни граждани на Европейския съюз.“
    Евродепутатът Андрей Новаков представи пред членовете на съвета и участниците възможностите, чрез които директно избраните представители в Европейския парламент могат и влияят на вземането на решения за развитието на регионите. Той акцентира върху политиките, заложени в Многогодишната финансова рамка, отнасящи се към отдалечените и заплашени от демографска криза райони, политики към изостаналите и планински райони с фокус възможности за Смолянска област и Родопа планина.
    Новаков обърна внимание върху обсъжданите мерки за подпомагане на транспорта и туризма след щетите в тези сфери от кризата с COVID-19, които пряко се отразяват върху икономиката в световен, европейски, национален и регионален план.
    Депутатът в ЕП Асим Адемов представи приоритетите на политиката на сближаване за периода 2021–2027, общата селскостопанска политика, нейните инструменти и възможности за земеделците и фермерите в планината през следващия планов период. Мястото на подхода ВОМР на ниво област и изостанал район с еднакви географски и икономически характеристики. Адемов акцентира, че през новия програмен период за подпомагане на българското земеделие ще бъдат отпуснати 100 млн.лв. повече. Европейските политики са насочени към скъсяване на дистанцията от производителите до потребителите на земеделска продукция, както и към стимулиране производството на чиста земеделска продукция, до 2030 година трябва да бъдат въведени общоевропейски рамки и стандарти за био-производство във всички страни членки.
    Цветанка Генчева –управител на  ОИЦ-Смолян, презентира по темата, свързана с възможностите за партньорства за иновации през новия програмен период– 2021-2027 г.
    На заседанието членовете на Областния съвет за развитие на Смолянска област обсъдиха и приеха проекто-решения, свързани с промените в Закона за регионално развитие. С пълно мнозинство беше взето решение към Областния съвет да бъдат сформирани три комисии: Постоянна комисия в областта на пространственото развитие, устройството на територията и строителството, транспорта и енергетиката; Постоянна комисия в областта на индустрията и новите технологии, туризма, околната среда, здравеопазването; Постоянна комисия в областта на образованието и пазара на труда.
    Съставът на комисиите ще бъде определен, след като в срок от 14 дни общините и другите участници в Областния съвет за развитие на Смолянска област изпратят предложения за съответни специалисти, които да бъдат включени за участие в съответните комисии.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини