Областният съвет обсъди възможностите за инвестиции и растеж в региона, съгласно новата финансова рамка на Европейския съюз

Изображение 1 от 2

  „Намираме се в период, в който бе постигнато политическо съгласие за финансовата рамка на Европейския съюз за следващите години. Съответно всяка една от страните подготвя своите стратегии за инвестиции, постигане на растеж, съобразени с целите и приоритетите на ЕС. Считам, че ние като активен регион не следва да стоим на страна от тези процеси.“, каза областният управител Недялко Славов на редовно заседание на Областния съвет за развитие на Смолянска област, което се проведе днес, съвместно с Областен информационен център – Смолян и Европейски информационен център – „Европа директно“-Смолян. Той изказа  благодарности към евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, към Цветанка Генчева–управител на ОИЦ-Смолян, кметовете, представителите на общински съвети и регионални държавни институции, социалните партньори, представителите от неправителствения сектор, за това, че са се отзовали на поканата му да участват в заседанието. „Съществени промени бяха направени в Закона за регионалното развитие и изцяло бе приет нов правилник за прилагане на закона. Промяната в нормативната база поставя на съвсем нова основа възможностите за провеждане на регионална политика. Най-накрая е налице сериозна стъпка към децентрализация – от национална към регионална власт. Считам, че в по-голяма степен
  ние като област можем да дефинираме своите приоритети и реално да участваме в тяхното осъществяване, като това ще се случва във формата Регионален съвет за развитие. С направените промени ще има значително по-сериозен инструментариум за прилагане на регионална политика“. Славов наблегна, че предстои попълване на съставите на регионалните съвети. „Ние трябва да се произнесем за нашите представители, като разчитаме те да защитават в най-голяма степен интересите на областта. Държах да направим своеобразен хоризонтален и вертикален преглед на нашите възможности за диалог, партньорство, за взаимодействие, да видим какво се случва по оста Брюксел-София-Смолян и затова се радвам, че от извора ще получим информация за фокуса на европейските политики, кои цели на Съюза приоритетно ще се преследват и какви възможности разкриват те за нашия регион, за да постигаме растеж, развитие, висок стандарт на родопчани, като пълноправни граждани на Европейския съюз.“
  Евродепутатът Андрей Новаков представи пред членовете на съвета и участниците възможностите, чрез които директно избраните представители в Европейския парламент могат и влияят на вземането на решения за развитието на регионите. Той акцентира върху политиките, заложени в Многогодишната финансова рамка, отнасящи се към отдалечените и заплашени от демографска криза райони, политики към изостаналите и планински райони с фокус възможности за Смолянска област и Родопа планина.
  Новаков обърна внимание върху обсъжданите мерки за подпомагане на транспорта и туризма след щетите в тези сфери от кризата с COVID-19, които пряко се отразяват върху икономиката в световен, европейски, национален и регионален план.
  Депутатът в ЕП Асим Адемов представи приоритетите на политиката на сближаване за периода 2021–2027, общата селскостопанска политика, нейните инструменти и възможности за земеделците и фермерите в планината през следващия планов период. Мястото на подхода ВОМР на ниво област и изостанал район с еднакви географски и икономически характеристики. Адемов акцентира, че през новия програмен период за подпомагане на българското земеделие ще бъдат отпуснати 100 млн.лв. повече. Европейските политики са насочени към скъсяване на дистанцията от производителите до потребителите на земеделска продукция, както и към стимулиране производството на чиста земеделска продукция, до 2030 година трябва да бъдат въведени общоевропейски рамки и стандарти за био-производство във всички страни членки.
  Цветанка Генчева –управител на  ОИЦ-Смолян, презентира по темата, свързана с възможностите за партньорства за иновации през новия програмен период– 2021-2027 г.
  На заседанието членовете на Областния съвет за развитие на Смолянска област обсъдиха и приеха проекто-решения, свързани с промените в Закона за регионално развитие. С пълно мнозинство беше взето решение към Областния съвет да бъдат сформирани три комисии: Постоянна комисия в областта на пространственото развитие, устройството на територията и строителството, транспорта и енергетиката; Постоянна комисия в областта на индустрията и новите технологии, туризма, околната среда, здравеопазването; Постоянна комисия в областта на образованието и пазара на труда.
  Съставът на комисиите ще бъде определен, след като в срок от 14 дни общините и другите участници в Областния съвет за развитие на Смолянска област изпратят предложения за съответни специалисти, които да бъдат включени за участие в съответните комисии.

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  22 окт 2020
  Последни новини