Оперета, фото изложба и театрални спектакли бележат октомврийските празници в Първомай

В малка компенсация за пропуснатите майски културни тържества ще се превърнат традиционните литературни празници в Първомай. Тази година организаторите са се постарали в програмата да бъдат включени и част от отложените през пролетта събития. Дългоочакваното гостуване на оперетата „Прилепът“ на Великотърновския музикален театър ще се състои на 7 октомври. Класиката на Йохан Щраус – син ще даде началото на един истински празничен месец, в който любителите на изкуството ще могат да се насладят на още два спектакъла и пътуваща фотоизложба.

Във фоайето на втория етаж на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ ще бъде разположена изложбата „Човек-природа-култура. Древна Тракия и средновековна България“, която ще бъде открита на 12 октомври от 17 часа.

НА 30 октомври предстои и премиерата на спектакъла „За снахите и свекървите“, която читалищният състав „Димитър Делчев“ подготвяше през миналия творчески сезон, провален от разразилата се пандемия.

Гости на Първомайска сцена ще бъдат и актьорите от Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“, които ще представят „Руски вечери с микроскоп“ по произведения на Чехов и Шукшин.

С учениците от ОУ „Георги Караславов“ ще се проведе експериментално първото издание на Литературна академия, в която деца ще бъдат направлявании стимулирани за творческо писане.

Акцент в литературния месец както винаги ще бъде връчването на литературната награда на СБП и Община Първомай. Тази година тя е за проза и е на името на Георги Караславов. Церемонията  ще се състои на 16 октомври, от 18 часа в читалището.

Част от програмата ще бъде и честването на Деня на народните будители и поставането на новата творческа година.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини