Видео показа за първи път тежко компрометираната конструкция на Аспарухов мост във Варна (видео)

Носещата конструкция на варненския Аспарухов мост е опасно компрометирана, бетонът е напукан и изронен, а арматурата на конструкцията е оголена и силно корозирала. Това показва във видео, разпространено в социалните мрежи общинския съветник Мартин Златев (БСП). Мостът е вече е на 44 години, а цялостен ремонт на съоръжението така и не е правен до момента.

Обещания за ремонт на моста бяха правени периодично както лично от премиера Бойко Борисов, така и от членове на кабинета му. През април 2015 г., когато се състояха местни избори, тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално откри "ремони дейности" по Аспарухов мост в присъствието на кмета на града Иван Портних. Според Павлова С отпуснатите от Републиканския бюджет 5 млн. лв. трябваше да бъде изпълнен първият етап от планираното обновяване - подмяна на хидроизолацията, цялостно асфалтиране и нови тротоари. Лиляна Павлова съобщи също, че "има заложени средства и за извършване на допълнителни ремонти, ако се установят такива в хода на строително-ремонтните дейности".

Цялостният ремонт на Аспаруховия мост бе оценен на 35 млн. лева, а Павлова обяви ,че останалите 30 млн. щели да бъдат отпускани поетапно от бюджета.

Пак през април 2015 г. по време на среща с актива на ГЕРБ във Варна преди предстоящите избори за местна власт, премиерът Бойко Борисов заяви, че парите, необходими за ремонта на Аспаруховия мост, ще бъдат заложени в републиканския бюджет за 2016 г. "Това ще е първото нещо, което ще направя през следващата година", каза тогава той.

През октомври кандидатът на ГЕРБ Иван Портних спечели втория си мандат като кмет на Варна, но пари за ремонта така и не се намериха. Само два месеца след изборите - през декември 2015 г. Лиляна Павлова отново дойде във Варна, за да бяви, че в бюджета за следващата 2016 г. обещаните 35 млн. лв. за ремонта на моста не са предвидени.

За последен път варненският кмет обяви, че ремонт ще бъде извършен на всяка цена, ако ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Въпреки изборната победа на партията обаче ремонт на основната носеща конструкция на моста така и не започна.

Аспарухов мост свързва централната част на Варна с кварталите "Аспарухово" и "Галата" с население от около 27 хил. души и е единствената връзка с Южното Черноморие през плавателния канал море - езеро. Съоръжението, което е част от магистрала "Черно море" и европейски път E87 е пуснато в експлоатация на 8 септември 1976 година и до пролетта на м.г. ремонтите, извършвани по него, са били само козметични.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
29 окт 2020
Последни новини