Калифорния забранява продажбата на нови бензинови автомобили от 2035 година

Калифорния планира да забрани продажбите на нови бензинови леки и тежкотоварни автомобили от 2035 година, тъй като водещите автомобилостроители преминават към електромобили, за да се намалят парниковите емисии, съобщи губернаторът Гевин Нюсъм, цитиран от Ройтерс.

Мярката е най-значимата досега за американски щат и цели да се прекрати използването на двигатели с вътрешно горене, но е в противоречие с политиката на президента Доналд Тръмп в подкрепа на изкопаемите горива.

Нюсъм обяви по-рано този месец, че ще засили още вече активните усилия на щата за борба с климатичните промени на фона на сезон с рекордни пожари.

Бележим нов курс, обяви на Нюсъм на пресконференция в Сакраменто, изправен пред електромобили, произведени от автомобилопроизводители, подкрепящи усилията на Калифорния за намаляване на емисиите от превозни средства.

Нюсъм подписа изпълнителната си заповед на капака на прототип на червен електромобил Форд мустанг Мач-И (Ford Mustang Mach-E).

Щатът се ангажира с твърда цел да прекрати постепенно продажбите на нови бензинови автомобили до 2035 година и призовава другите щати да направят подобни стъпки, каза Нюсъм.

Калифорния има по-мащабна цел - да намали парниковите газове с 80% спрямо равнищата от 1990 до 2050 година, но през последните години емисиите от транспортния сектор се увеличават.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини