БЛС: Колеги изнасят неверни твърдения и лични мнения за ефекта от маските

Тревожни са посланията на колеги-лекари, които твърдят, че маските не защитават от COVID-19. Това се случва на фона на човешки трагедии. В публичното пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение, казват в позиция до медиите от Българския лекарски съюз.

От БЛС припомнят, че за изминалите 8 месеца от началото на пандемията у нас близо 800 души са загинали, сред тях и 10 лекари, които са изгубили битката с болестта.

Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, "човекът-болница", както го наричаха съгражданите му, припомнят от съсловната организация.

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало."

Според БЛС това са  твърдения, които "на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост" на всички медицински специалисти, работещи с COVID-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

В резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, констатират от УС на БЛС.

Според Съюза подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има, се казва в позицията:

"Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти."

От БЛС призовават за спазване на физическа дистанция, носене на маски, дезинфекция и предупреждават: 

"От COVID-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене."

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ma
    mafia
    8 -2
    17:15, 25 сеп 2020
    Т.н. БЛС е казионна организация към Шайката, източваща НЗОК.
  • 2
    Аз
    АЗ
    7 -1
    18:32, 25 сеп 2020
    Тезата на БЛС че, 10 лекари са починали от COVID-19 е доказва че, маските не защитават.Не мога да си представя че тези лекари не са носили маски.
    • Iq
      IQ
      3 -7
      18:59, 25 сеп 2020
      Посредствен ум, каквото и да ти кажат, пак ще си п... Виж коментара
  • 3
    Ве
    Венци
    2 -1
    09:23, 26 сеп 2020
    Тези от БЛС да вървят в Северна Корея или Китай там да го налагат това което казват. Тук е демократична държава, има свобода на словото и мисълта. Аз съм християнин и вярвам, че Бог решава кой и кога ще умре, не маската. 10 човека. А другите хора - всяка съдба е индивидуална. Това са безбожници. НЕ ПРИЕМАМ МОЯТА ХРИСТОВА ВЯРА ДА БЪДЕ АТАКУВАНА - ВЯРАТА В БОЖИЯТА СИЛА - ИСУСА ХРИСТА ОТ ЕКЗЕМПЛЯРИ КАТО КУНЧЕВ, АНГЕЛОВ, МУТАФЧИЙСКИ - това все хора които си нямат грам понятие от религия - по комунистическо време станали доктори - с червено в главата.
Последни новини