Балканско разочарование за Седемте чудеса на природата

Българският природен феномен Белоградчишки скали не се нареди сред 28-те природни обекта в третата финална фаза, но по-важно за всички нас е заслуженото място в топ 77 на класацията, а също и тяхното участие в резервния списък от 43 природни обекта, които ще имат шанс да участват във финалната фаза ако природен обект от финалистите бъде дисквалифициран по време на третата фаза.

За съжаление, подобно е положението в целите Балкани.

Нито един от двата кандидата на Македония за световно чудо – Охридското езеро и пещерата Врело не се класираха сред 28-те финалиста, предаде македонската телевизия А1. 

Днес към обяд независима комисия с председател Федерико Майор, бивш президент на ЮНЕСКО, съобщи номинираните 28-те природни феномена, които се класират за финалния кръг на изборите за новите седем чудеса на света. Македония беше сред държавите, които се класираха за полуфиналите.

По един обект от Гърция, България, Сърбия, Албания и Словения бяха класирани за полуфиналите сред 77-те природни феномена.

Сръбският кандидат за надпреварата за новите 7 чудеса на природата - Дяволският град,  също не намери място сред 28-те финалисти
, пише електронното издание "Новости".

След интензивно интернет гласуване, приключило на 7 юли, Дяволският град в Куршумлия се нареди сред 77-те полуфиналисти.

Въпреки, че почти през цялото време сръбската забележителност водеше в своята категория "Пещери, скални образувания и долини", явно това не бе достатъчно, за да бъде тя финалист.

От страна на Гърция имаше 3 предложение - Санторини, Метеора и Олимп, като само последното се нареди сред 77-те полуфиналисти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини