Инспекцията по труда в Кърджали извърши 822 проверки от началото на годината,нарушенията са 4622

През първите девет месеца на годината са извършени 822 броя проверки в 591 предприятия от различни отрасли на икономиката, от тях:

- Проверени за първи път – 142 предприятия. При проверките са установени работещи чужденци – 6 лица.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Инспекцията по труда Ангелина Бабунска.

Бабунска посочи още,че относителният дял на проверените предприятия с изпълнени основните изисквания по Закона за здравословни и безопасни условия на труд е 69%, което показва, че по-голяма част от работодателите са осъзнали необходимостта от подобряване условията за безопасен труд или предприемане на подходящи мерки за предотвратяване на риска при работа. Пропуски в това отношения са установени в новооткритите предприятия; в тези, които са проверени за първи път и в малките предприятия до 9 човека.

Извършени са съвместни проверки с представители на МВР – 2 броя; с НОИ – 2 броя; с  РЗИ - 4 броя; с представители на ИА "Автомобилна администрация" – 1 брой; в присъствието на представители на синдиката – 8 броя и в присъствието на представители на ГУТ/КУТ – 46 броя.

Общо констатирани нарушения – 4 622 бр., от тях за неизпълнени предписания – 12 броя,отбеляза Ангелина Бабунска..

В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са приложили следните принудителни административни мерки:

- Дадени задължителни предписания – 4 580 броя

- Спрени машини и съоръжения – 7 броя

За изпълнението на дадените предписания е осъществен контрол на 55% от тях.

Потърсена е административно-наказателна отговорност от работодатели и от наети лица като са съставени актове за административни нарушения – 113 броя, от тях за работа без трудов договор – 44 броя

Издадени са 99 броя наказателни постановления, а сумата от влезлите в сила НП е на стойност над 160 хил. лв.

Дейността на Инспекцията по труда продължава с работата по решаване на получените сигнали от работещите.

Извършват се проверки и за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса COVID-19.

ДИТ Кърджали напомня на земеделските стопани, че те имат възможност да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по чл. 114а от Кодекса на труда) за повече от един ден, за 4, 6 или 8 часа, а за тютюнопроизводителите договорите са многодневни за посочен от тях период  и без да се заплащат предварително осигурителни вноски. До 31 октомври земеделските стопани могат също да наемат, отново за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, и трайно безработни лица с право на социални помощи по силата на трети вид договор – до 120 дни. Наетите, на който и да е от видовете договори запазват правото си на социално подпомагане. Помощник-инспектори, назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ", могат да представят на земеделските стопани функционалностите на системата, чрез която образците на всички видове договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се предоставят онлайн. Проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, подчерта Ангелина Бабунска.

Тя посочи,че по отношение на строително-монтажните работи, които са с висок риск от трудов травматизъм, дирекцията обръща внимание, че има разработен специален интерактивен инструмент за онлайн оценка на риска в строителството, който работодателите могат да използват не само за да оценят рисковете по работните места и да предприемат мерки за минимизирането им, но и за обучения и инструктажи на работещите. Инструментът е един от 40-те, които са разработени за различни икономически дейности по проект "Превенция за безопасност и здраве при работа". Функционалностите на инструментите за онлайн оценка на риска могат да бъдат представени на работодателите от помощник-инспектори, назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ". Преведен  и  адаптиран на български език е и онлайн инструмент за оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, който

е разработен от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

Контролът относно полагането на труд без трудови договори, както и проверките на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащането на труда на работещите, остават приоритет в дейността на дирекцията Обръщаме внимание, че работниците и служителите не следва да разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Работодателят няма право да допуска работници и служители до работните им места без регистриран в НАП писмен трудов договор. Ако работодателят желае да провери в работна среда качествата на работника и служителя, той може да се възползва от възможността за сключване на трудов договор със срок на изпитване.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини