NASA изпрати нова тоалетна за 23 млн. долара до Международната космическа станция

NASA разработи титаниева тоалетна на стойност 23 млн. долара, която е по-подходяща за използване и от жени. Тя бе изстреляна успешно в петък и първоначално ще бъде тествана на Международната космическа станция, преди евентуално да бъде монтирана на кораб до Луната.

Тоалетната е висока 71 см и тежи 45 кг – на практика е наполовина на двете руски тоалетни, монтирани на МКС. Проектирана е така, че да може да се побере в капсулите „Орион“ на NASA, които след няколко години би трябвало да отведат астронавти до земния спътник.

Космическата тоалетна може и да не изглежда особено удобна, но предлага ергономичен дизайн, който улеснява поддържането ѝ и почистването ѝ в условия на микрогравитация. Нейните части са устойчиви на корозия, което означава, че и ще издържат по-дълго време. В случай че се чудите, не друго, а киселинният разтвор, използван за обработка на урината, е корозивен. Освен това тоалетната се намира в своеобразна кабина, досущ като обществените тоалетни, което дава на астронавтите и усещане за усамотение.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини