Как да извлечем всички ползи за здравето от изварата

Хората, които се отнасят с внимание към здравето и външния си вид, отдавна знаят колко ценен продукт е изварата. Тя е диетична, пълна е с протеини, дoбър изтoчник е нa витaмин В2, цинк, жeлязo, кaлий, мacтни киceлини. А на всичкото отгоре, изобщо не е и скъпа.

А фактът, че самата тя няма силно изразен вкус отваря вратите към безкрайни кулинарни импровизации. Все пак, добре е да знаем как да я консумираме така, че да се възползваме максимално от всичките ѝ ценни качества.

Важно е както какво добавяме към нея, така и кога я слагаме на трапезата си, обяснява в интервю за радио Sputnik Марият Мухина, доктор на медицинските науки и диетолог. 

Един страхотен вариант е изварата да се съчетава с билки. Така тя става с по-висока хранителна стойност, тъй като билките, освен вкус, добавят също хлорофил, фолиева киселина и още витамини.

Комбинацията с плодове, особено горски, отново дава предимства на изварата. А ако я разбъркаме със заквасена сметана, освен че ще стане по-вкусна, това ще подобри усвояването на мастноразтворимите витамини и калция.

Но ако я овкусим със сол и пипер, ще задържаме излишна течност. Захарта също е забранена.

Понеже е продукт, богат на протеини, мазнини, минерали, витамини, макро- и микроелементи, изварата е полезна и за малки, и за големи. Но те трябва да я консумират по различни начини.

За възрастните е по-добре да ядат извара сутрин, защото консумацията ѝ води до задържане на течност. За кърмещите майки и за децата е по-добре да я ядат вечер, тъй като тя дава белтъчини за растежа. 

А как да проверим качеството на закупената извара и има ли нишесте в нея? Капка йод ще покаже истинска или изкуствена е изварата. „Ако капчицата стане синя, това ще означава, че изварата не е истинска“, обяснява експертът. Освен това, хубавата извара не трябва и да е кисела. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини