Забрана за децата да пушат наргилета и електронни цигари

Парламентът одобри на първо четене забрана за децата да пушат наргилета и електронни цигари. Това стана с промени в Закона за закрила на детето, предложени от „Воля“.

В закона се записва, че забраната засяга „всички вещества и субстанции, както и изделия на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите“. Последните така или иначе са забранени за всички.

За нарушения на забраната ще важат същите наказания, които се налагат на онези, които продават на деца алкохол и цигари.

От „Воля“ се аргументират, че подобни изделия стават причина за появата на леки и тежки заболявания, а и пораждат нагласи сред децата, че „пушенето е безвреден и приятен навик“.

„Досега българското законодателство позволяваше определени изделия за пушене да се продават и консумират от деца, дори и те да са в първи клас! Самият аз се шокирах от този факт”, каза депутатът Пламен Христов, вносител на законопроекта.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини