Очакват се магнитни бури през октомври

Ниска слънчева активност прогнозира SWPC (Центърът за космическо време на NOAA)  до края на октомври. В момента на Слънцето няма нито едно слънчево петно. Но геомагнитната активност ще бъде малко по-бурна.

Не се очакват протонни събития на геосинхронна орбита.

По-големият от 2 MeV електронен поток при геосинхронна орбита се очаква да достигне високи нива около 10 октомври и около 21-31 октомври. Нормални до умерени нива се очакват в перида 11-20 октомври.

Активността на геомагнитното поле вероятно ще достигне до геомагнитна буря G2 (умерена) на 25 октомври, с G1 (малка) геомагнитни бури в дните преди това 21-24 октомври, поради очакваното влияние на повтарящи се високоскоростни потоци от коронални дупки с положителна полярност. Очакват се активни условия на 20 и в периода 26-28 октомври. 

Слънчевият вятър се състои предимно от високоенергетични електрони и протони (над 1 keV). В близост до Земята, скоростта му варира между 200 и 889 км/с.Той до голяма степен определя формата на земната магнитосфера, a флуктуациите в неговата скорост, плътност и увлечено магнитно поле силно влияят на космическата среда около Земята. Например нивата на радио-йонизираща радиация и радио интерференция могат да варират в стотици или дори хиляди порядъци, както и формата и позицията на геопаузата (мястото, на което се образува ударната вълна от слънчевия вятър и земното магнитно поле) да се мести с няколко земни радиуса, като по този начин директно се излагат геосинхронните спътници на влиянието на слънчевия вятър. Всички тези феномени са известни с колективното наименование космическо време (на английски: space weather).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини