Десетки граничари от цялата страна почетоха паметта на свой загинал другар

    Десетки граничари и техните семейства се събраха край доспатското село Црънча, за да почетат паметта на Дончо Ганев, убит през 1953 година от гръцка диверсионна група. Открита беше паметна плоча на граничаря, загинал в защита на неприкосновеността на
    българската граница. На събитието присъства 91-годишният Станко Илчев който, е служил с Дончо и разказа за подвига му.
    "В нощта на 1 срещу 2 юли 1953 година двамата граничари Дончо Ганев и Иван Александров трябва да застъпят наряд. Наблюдението не може да се води само скрито, трябва да се излиза на открито – за проверка на алармените съоръжения, да се проверяват непознати лица – горски работници от други села, и ред други задължения. Но докато нашите граничари водят наблюдение, не подозират, че и те са наблюдавани от нарушители на границата. Стотина метра над тях, скрити добре в гората, група диверсанти следят тяхното движение. Спускат се именно там, където са се притаили Дончо Ганев и Иван Александров. Започва първо борба, после следва стрелба с късо автоматично оръжие. Ганев стреля с пушка и убива един от нарушителите, но самият той също е убит".

    Загива само на 21 години, без да види раждането на дъщеря си Мария. Вече възрастната жена също присъства на откриването на паметната плоча.
    Кметът на село Црънча обеща мястото около паметника да бъде благоустроено, да се засадят цветя. Присъстващите изказаха благодарност на кмета на Доспат, който е ремонтирал всички военни паметници на територията на общината.
    Анелия Веселинова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини