Настаниха бездомния Захари в Дом в Асеновград. С помощта на дарители парализирания човек ще има лекарства и най-необходимото

Изкъпан и избръснат бездомникът Захари вече е настанен в Дом за хора с увреждания в гр.Асеновград. От там обясниха, че заради инсулта той е парализиран и не може сам да се обслужва. За това за него ще се грижи медицински персонал от дома. В същото време обаче Захари няма пенсия. Добрата новина, е че бездомникът има решение на ТЕЛК за инвалидна пенсия. До излизането й обаче ще минат най-малко три месеца, прогнозира Даниела Стоицова от дома в Асеновград. А Захари няма нито стотинка. В същото време за него са необходими лекарства, памперси, консумативи, обясни Стоицова. „Лечението, грижите, дрехите, храната ще му бъдат осигурени от дома. Докато му излезе пенсията няма да плаща такса, но ще ни бъде трудно с нещата от първа необходимост“, обясни Стоицова.

Екип на СмолянБГвести и Етв лично се ангажира да отиде на място в дома и да предаде срещу протокол пари от дарения. Те са изпратени от смолянчани и майки живеещи в Лондон, които събраха и изпратиха 470 лева.

Съдбата на Захари, която ви разказахме преди време, трогна хиляди. Той живееше в изоставена постройка в кв.Трандевица. Парализиран след инсулт. Затънал в собствената си мръсотия сред боклуци в студа. От община Смолян по програма му доставяли храна, която обаче стоеше на прага. А Захари не може да се движи, за това около месец и половина можел само като куче, вързано на синджир, да гледа супите и да преглъща. От гладна смърт го спасява Димитрина Костадинова-млада майка от квартала, която го открива и започва да го храни. Просто ей така, защото има добро сърце. След намесата на Етв институциите се раздвижиха. Мъжът бе вдиигнат с линейка с помощтта на пожарникари и настанен в интензивен сектор на Неврологично отделение в Смолянската болница. Оказа се, че бездомникът няма лична карта, няма и адресна регистрация. Само за броени дни, след намесата на шефа на смолянската полиция Николай Димов и кмета на Смолян Николай Мелемов, Захари се сдоби с документ за самоличност. Човекът нямаше и никакви здравни осигуровки. Тогава социалните обясниха, че за да го настанят в институция трябва да има решение от ТЕЛК. За да минел през комисията обаче, трябвало да има платени здравни осигуровки. Трогната от измъченото лице на Захари, смолянчанка, пожелала анонимност, плати наведнъж цялата сума за последните пет години и възстанови здравните му права. В случая помогнаха областният управител Недялко Славов и шефът на смолянската болница Марин Даракчиев. Лекари от ТЕЛК на място прегледаха човека и му изготвиха експертиза. С линейка от болницата, придружаван от социални работници, Захари трети ден вече живее на топло, нахранен в Асеновград.

Този случай на един изоставен от близките си човек отвори редица въпроси за невидимите хора.

Невидими за институциите ... или може да се помага само ако имаш платени здравни осигуровки, или само ако се намеси някоя медия и „мисирка“?

Докога ще продължава любимата игра на бюрократите наречена „прехвърляне на топката“?

И може ли човек в подобно състояние изобщо да пребори бюрокрацията?

А колко време може да оцелее и живее така, ако някоя медия не го направи видим.

Циничното в конкретния случай на Захари е, че съдбата му е била видима за институциите, чиято работа е да виждат точно хора като Захари... Но го оставиха да живее парализиран два месеца в собстевинте си фекалии.

Народът ни е казал: когато не искаш, намираш оправдания, когато искаш намираш начин.

СмолянБГвести блгодари на всички хора от Смолян, страната и чужбина, които намериха начин да помогнат на невидимия Захари...

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини