Настаниха бездомния Захари в Дом в Асеновград. С помощта на дарители парализирания човек ще има лекарства и най-необходимото

Изкъпан и избръснат бездомникът Захари вече е настанен в Дом за хора с увреждания в гр.Асеновград. От там обясниха, че заради инсулта той е парализиран и не може сам да се обслужва. За това за него ще се грижи медицински персонал от дома. В същото време обаче Захари няма пенсия. Добрата новина, е че бездомникът има решение на ТЕЛК за инвалидна пенсия. До излизането й обаче ще минат най-малко три месеца, прогнозира Даниела Стоицова от дома в Асеновград. А Захари няма нито стотинка. В същото време за него са необходими лекарства, памперси, консумативи, обясни Стоицова. „Лечението, грижите, дрехите, храната ще му бъдат осигурени от дома. Докато му излезе пенсията няма да плаща такса, но ще ни бъде трудно с нещата от първа необходимост“, обясни Стоицова.

Екип на СмолянБГвести и Етв лично се ангажира да отиде на място в дома и да предаде срещу протокол пари от дарения. Те са изпратени от смолянчани и майки живеещи в Лондон, които събраха и изпратиха 470 лева.

Съдбата на Захари, която ви разказахме преди време, трогна хиляди. Той живееше в изоставена постройка в кв.Трандевица. Парализиран след инсулт. Затънал в собствената си мръсотия сред боклуци в студа. От община Смолян по програма му доставяли храна, която обаче стоеше на прага. А Захари не може да се движи, за това около месец и половина можел само като куче, вързано на синджир, да гледа супите и да преглъща. От гладна смърт го спасява Димитрина Костадинова-млада майка от квартала, която го открива и започва да го храни. Просто ей така, защото има добро сърце. След намесата на Етв институциите се раздвижиха. Мъжът бе вдиигнат с линейка с помощтта на пожарникари и настанен в интензивен сектор на Неврологично отделение в Смолянската болница. Оказа се, че бездомникът няма лична карта, няма и адресна регистрация. Само за броени дни, след намесата на шефа на смолянската полиция Николай Димов и кмета на Смолян Николай Мелемов, Захари се сдоби с документ за самоличност. Човекът нямаше и никакви здравни осигуровки. Тогава социалните обясниха, че за да го настанят в институция трябва да има решение от ТЕЛК. За да минел през комисията обаче, трябвало да има платени здравни осигуровки. Трогната от измъченото лице на Захари, смолянчанка, пожелала анонимност, плати наведнъж цялата сума за последните пет години и възстанови здравните му права. В случая помогнаха областният управител Недялко Славов и шефът на смолянската болница Марин Даракчиев. Лекари от ТЕЛК на място прегледаха човека и му изготвиха експертиза. С линейка от болницата, придружаван от социални работници, Захари трети ден вече живее на топло, нахранен в Асеновград.

Този случай на един изоставен от близките си човек отвори редица въпроси за невидимите хора.

Невидими за институциите ... или може да се помага само ако имаш платени здравни осигуровки, или само ако се намеси някоя медия и „мисирка“?

Докога ще продължава любимата игра на бюрократите наречена „прехвърляне на топката“?

И може ли човек в подобно състояние изобщо да пребори бюрокрацията?

А колко време може да оцелее и живее така, ако някоя медия не го направи видим.

Циничното в конкретния случай на Захари е, че съдбата му е била видима за институциите, чиято работа е да виждат точно хора като Захари... Но го оставиха да живее парализиран два месеца в собстевинте си фекалии.

Народът ни е казал: когато не искаш, намираш оправдания, когато искаш намираш начин.

СмолянБГвести блгодари на всички хора от Смолян, страната и чужбина, които намериха начин да помогнат на невидимия Захари...

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини