Денят 16 октомври: Българската авиация, изхранването на човечеството, Оскар Уайлд и още

Днес е ден на българската авиация. Тази година отбелязваме нейната 108-ма годишнина. На този ден през 1912 г.  българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин по време на Балканската война.

Световен ден на прехраната. Всяка година на 16 октомври целият свят отбелязва Световния ден на храната. Дата е обявена за паметна на конференция на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН през 1979 г. На 16 октомври 1945 г. е основана ФАО.

Основната цел на този ден е да повиши нивото на информираност на населението по отношение на съществуващия в света проблем с прехраната. И това също е причина да се замислим какво е направено и какво остава да се направи за решаване на глобалния проблем - освобождаване на човечеството от глад, недохранване и бедност.

Международният ден на Шефа. Празникът води своето начало от Съединените щати. 16 октомври там се отбелязва от 1958 г.  Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

На 16 октомври историята ни напомня още:

На тази дата през 1793 г. в Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

На 16 октомври 1853 г. Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

През 1946 г. на тази дата са изпълнени смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие на 16 откомври 1964 г.

А през 1978 г. на този ден от октомври кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

През 1994 г. решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

През 1847 г. на този ден за първи път е публикуван романът на Шарлот Бронте "Джейн Еър". Романът стана нова дума в английската литература от 19-ти век и важен етап в историята на борбата за равенство на жените. Той имаше голям успех с читателите си. Те бяха привлечени и изумени от образа на главния герой - смело и чисто момиче, самотно водещо трудна борба за съществуване и за човешкото си достойнство.

Уолт Дисни основава компанията си. Една от най-големите развлекателни корпорации в света, The Walt Disney Company, е основана преди 97 години. Братята Уолтър Елиас и Рой Оливър Дисни създават малко анимационно студио, което впоследствие се превръща в днешната транснационална корпорация, която включва едно от най-големите холивудски студия, единадесет увеселителни парка, два водни парка и няколко излъчващи мрежи.

Рождният ден на Оскар Уайлд. Днес се навършват 166 години от рождението на английския поет и писател Оскар Уайлд. Той е един от най-известните драматурзи от късния викториански период, една от ключовите фигури в европейския модернизъм и естетика. През целия си живот той се противопоставя на общественото мнение. Той намира единственото убежище от вулгарността, скуката и монотонното еднообразие в изкуството и винаги пише тази дума с главна буква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини