В Средногорци и Девин ще празнуват небесния покровител на България св. Йоан Рилски Чудотворец

Изображение 1 от 3

    На 19 октомври, понеделник, от 9 часа архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави в храм „Св. Иван Рилски“ в Средногорци божествената света Литургия в чест на небесния покровител на българския народ. Заедно с него на храмовия празник ще служи председателят на църквата отец Васил Маджаров. Това съобщават от Архиерейското наместничество в Смолян.

    По същото време секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков ще отслужи празничната св. божествена Литургия в храм „Св. Иван Рилски“ в Девин. В съслужие с него ще бъде председателят на храма протойерей Тодор Веселинов.

    Свети Йоан Рилски Чудотворец е велик отшелник и основател на монашеството у нас. Роден е в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г. Умира на 18 август 946 г. Църквата е отредила за него три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г., а 19 октомври е посветен на
    пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г.

    За храмовия празник в Средногорци има осигурен безплатен транспорт. Автобусът ще тръгне в понеделник в 8,15 ч. от супера в Горно Райково /Смолян/ и ще поеме поклонниците от Устово в 8,30 часа от Автогората.

    Нека заедно да почетем и двата празника в Девин и Средногорци, посветени на най-големия български светец, покровител на българския народ и всякога наш небесен закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец, призовават от Архиерейското наместничество.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини