Коронавирус: Заработи европейски портал за приложения за проследяване на контактите

За да се използва пълният потенциал на приложенията за проследяване на контактите и предупреждаване с цел прекъсване на веригата на заразяване с коронавирус отвъд границите на държавите и за спасяване на човешки животи, Комисията, по покана на държавите - членки на ЕС, създаде общоевропейска система за осигуряване на оперативна съвместимост - т.нар. "портал".

След успешна пилотна фаза днес системата започва да функционира с първата серия национални приложения, които вече са свързани чрез тази услуга: Corona-Warn-App (Германия), COVID tracker (Ирландия) immuni (Италия). Тези приложения са изтеглени от общо около 30 милиона души, което съответства на две трети от всички изтеглени приложения в ЕС.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на единния пазар, заяви: "Редица държави членки стартираха приложения за проследяване на контактите и предупреждаване, чието използване е доброволно, а Комисията им оказва съдействие, за да могат тези приложения да взаимодействат помежду си по сигурен начин. Свободното движение е неразделна част от единния пазар, а порталът го улеснява, като същевременно помага за спасяването на човешки животи."

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, добави:

"Приложенията за проследяване и предупреждаване във връзка с коронавируса могат успешно да допълнят други мерки, като например засиленото тестване и ръчното проследяване на контактите. На фона на нарастващия брой на случаите на коронавирус приложенията могат да играят важна роля за прекъсване на веригите на предаване на вируса." Когато функционират зад граница, тези приложения се превръщат в още по-мощни инструменти. Нашата портална система, която заработи днес, е важна стъпка в работата ни и бих призовала гражданите да използват тези приложения, за да ни помогнат да се пазим взаимно."

Йенс Спан, федерален министър на здравеопазването на Германия, заяви "Навсякъде в Европа броят на новите случаи отново се увеличава. В момента националните приложения за предупреждаване имат значителен ефект, тъй като с тяхна помощ се прекъсват по-бързо веригите на заразяване, което помага за овладяване на пандемията. С помощта на новия портал свързваме приложения в цяла Европа. По този начин контактите могат да бъдат предупредени по време на пътуване в чужбина или след това."

Повечето държави членки решиха да въведат приложения за проследяване на контактите и предупреждаване с цел борба срещу коронавируса.

Общо 20 приложения, основаващи на децентрализирани системи, могат да бъдат оперативно съвместими чрез портала. Те се свързват с портала, като се следва протокол, предвиждащ няколко теста и проверки, както и актуализация на всяко приложение. Втората група приложения ще бъде свързана следващата седмица. След това се очаква към системата да се присъединят eRouska (Чехия), smitte stop (Дания), Apturi COVID (Латвия) и Radar Covid (Испания), а през ноември ще се включат и други приложения.

Данни за участващите държави членки са публикувани на специална уебстраница.

Порталът осигурява безпрепятственото функциониране на приложенията отвъд националните границите. Това означава, че потребителите ще трябва да инсталират само едно приложение, дори когато пътуват в друга участваща европейска държава, и ще могат да се възползват от проследяването на контактите и получаването на предупреждения както в собствената си държава, така и в чужбина.

Сървърът на портала позволява количеството на обменяните данни да бъде сведено до минимум. Той ще осигурява по ефективен начин обмена на произволни идентификатори между националните приложения. С изключение на произволните ключове порталът няма да обработва никаква друга информация, генерирана от приложенията: обменяната информация е псевдонимизирана, криптирана и се съхранява само докато е необходима за проследяване на инфекциите. Тя не позволява идентифицирането на отделни лица, нито проследяването на местоположението или движението на устройствата.

Порталът е устроен съгласно споразумението между държавите членки относно техническите спецификации за осигуряване на безопасен обмен на информация между националните приложения за проследяване на контактите и предупреждаване, като се базира на децентрализирана архитектура. Системата беше разработена и създадена за по-малко от два месеца от T-Systems и SAP и ще бъде управлявана от центъра за електронно обработване на данни на Комисията в Люксембург.

Ако са изцяло в съответствие с правилата на ЕС и добре координирани, приложенията за проследяване на контактите могат да играят ключова роля на всички етапи от управлението на кризи. Те могат да се използват в допълнение към съществуващото ръчно проследяване на контактите и да помогнат за прекъсване на веригата на предаване на вируса, като по този начин допринесат за спасяването на човешки животи.

От началото на пандемията от коронавирус насам държавите членки, с подкрепата на Комисията, подложиха на оценка цифровите решения за справяне с кризата, като анализираха тяхната ефективност и сигурност, както и аспекти, свързани с неприкосновеността на личния живот и защитата на личните данни. Те разработиха инструментариум на ЕС за приложения за проследяване на контактите и предупреждаване, който беше придружен от насоки относно защитата на данните. Тази стъпка беше част от общ координиран подход, който да подпомогне постепенното премахване на мерките за изолация, както е посочено в съответната препоръка на Комисията. За да се гарантира също така, че мобилните приложения за проследяване и предупреждаване функционират в трансграничен контекст, през месец май държавите членки, с подкрепата на Комисията, се договориха за насоки за оперативна съвместимост, а през юни - за набор от технически спецификации, като Комисията прие решение за изпълнение, което да послужи за правно основание за портала. През септември системата беше тествана в пилотна фаза.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Оч
  очаквайте
  0 0
  07:43, 28 окт 2020
  да се събудите чипирани. шах и мат

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини