Столетникът дядо Петър всяка нощ слуша хубава музика в памет на своята голяма любов

Изображение 1 от 3

    Община Асеновград връчи плакет на столетника Петър Кривошиев. Той е роден на 12.10.1920 г. Асеновградчанинът получи и финансова помощ като комплимент от администрацията.

    Средствата са отпуснати с единодушно решение от съветниците в местния парламент. 

    Петър Кривошиев бе награден и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войните. 

    Награди, медали и грамоти му връчи лично председателят на ОУС на СВВБ - Пловдив майор от запаса инженер Атанас Хаджиев.

    100-годишният Петър Кривошиев е живял и учил в Пловдив, където е завършил Италианския колеж с профил италиански и френски езици. Бил е единственият отличник там, за което е получавал награди.

    На 10-годишна възраст е поканен да пътува до Италия с други ученици. След завършването на колеж е продължил да учи в София, където е съжителствал с дядо си. По-късно завършва образованието си в Пловдив и се връща да живее в Асеновград.

    Той е имал още един брат и две сестри. Дядото на Петър е имал земи в Болярци, които и до днес са останали наследство на столетника. 

    А по думите на дъщеря му, всички мъже от рода на Петър са участвали във войните и са се връщали живи и здрави. 

    Дълги години баща му е бил кмет на село Болярци. По звание е бил офицер, а измежду хората - уважавана личност. 

    Дядо Петър Кривошиев е работил в местната мандра там. Славел се е като добър специалист в производството на мляко и сирене. 

    В момента столетникът е изключително самостоятелен. Много обича да пътува. Дори понякога шофира автомобила си, за да се разходи от Асеновград до Нареченски бани и Бачково.

    Придвижва се сам с колата си и до Болярци, където се е оттеглил към момента. Храни се, без да се ограничава. Яде плодове, зеленчуци, кисело мляко, фасул. Веднъж седмично обядва или вечеря с риба. 

    Сутрин задължително пие кафе и закусва с филия хляб, намазана с масло. Не пие хапчета. Не пие алкохол, бира и газирани напитки. По повод - само чаша вино. А водата трябва да е със стайна температура.

    Още в детска възраст го е блъснало колело. Наложено се е да бъде опериран.

    На 55 - 56 г. е пенсиониран по болест, тъй като е получил инсулт. Лявата му страна и говорът му са били леко парализирани, но постепенно се е възстановил. След оздравяването си всеки ден е изкачвал планински пътеки с преходи по 4-5 часа. 

    В последните години пък е паднал по стълбите у дома си и си е счупил крака, като пак е претърпял операция. 

    Тайната на дълголетието според него е динамиката и движението, което води до физическо здраве. 

    Любимото му занимание е да чете книги. Не обича да гледа новини, защото казва, че всичко му е ясно предварително.

    Всяка нощ преди лягане слуша музика, тъй като единствената му и голяма любов - неговата съпруга, е имала ангелски глас и е пеела изключително добре. 

    Силно вярващ е в православната вяра. Радва се на голямо и грижовно семейство - има две деца, трима внуци и трима правнуци. 

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини