"На улицата с маска, в бара без"

Новината за предстоящото задължително носене на маски на открито предизвика иронични коментари в социалните мрежи, тъй като се предлага, преди да е засилен контролът за спазване на мерките на закрито.

Самуил Петканов, журналист:

Повече от 7 месеца по-късно откак стана извънредно положението, обострена ситуацията и приблизително 9 милиарда брифинги, от които може би 5-6 съществени, а другите можещи да бъдат съобщения на пресцентъри, все още компетентните органи и институции нямат идея какво правят.

В момента обсъждат дали да върнат маските на открито. След като случаите не се покачиха значително от протести, мачове, заведения, паркове и междублокови беседки.

За 7 месеца очевидно нямат изготвени протоколи за действие, нямат задълбочен анализ на причинно-следствени връзки, нямат и доверие.

Нямат доверие, защото нямат обосновки, взимаха противоречиви мерки и разликата между "не можете да влизате в парка" и "отваряме кръчмите" беше няколко дни в началото на май.

И сега обсъждат някаква мярка, която наистина е просто такава - някаква. Да има просто. Няма да помогне. Ще нервира хората, но не революционно, нито ще предизвика протест на някакво съсловие. Ще глобят 20 несретника, които ще си обжалват глобите и ще отпаднат.

Истината е, че не могат да си позволят някакви съществени мерки. Не могат и да си позволят да не правят нищо. Защото нямат доверие. И от над 100 дни им се повтаря предимно по други въпроси, че обществото няма доверие. Но се представят няколко офиса тролски акаунти във фейсбук, омешани от полуграмотни фейсбук тетки, като "останалата част от народа, която им вярва". Вярва дръжки.

А като не си заслужил доверие заради стотици примери на корупция, некадърност, непоследователност и лъжи, ставаш лъжливото овчарче. Което се радва да види трактор.

Юлиан Войнов, икономист:

Брутално! Сякаш нямаше дебат само преди няколко месеца и сякаш резултатът от този дебат не се е случил.

При такава разпоредба трябва да се затворят и абсолютно всички хранителни заведения, защото е абсурдно да се разхождаш навън с маска, а в ресторанта или в мола да се храниш без маска. За спортните зали, плувните басейни и всякакви видове дейности, които е просто невъзможно да се извършват с маски тази забрана също трябва да важи. В противен случай това решение е еманация на глупостта! Ако затварят държавата за втори път, просто да го обяват ясно!

Всеки ще носи последствията от решенията си! А в случая те няма да закъснеят!

Димо Господинов, адвокат и общински съветник:

Това не знам как да го категоризирам. Като малоумие или като съзнателно подкопаване на обществените мерки за борба с вируса?

Ще работят дискотеки, барове, ресторанти, фитнеси и прочее закрити места за масово събиране, там няма да има маски, а ще караш хората да ходят с такива по улиците....

За мен единственото логично обяснение е това да е някаква провокация. Няма да се приеме в МС и после ще кажат - предложихме ви мерки, не искахте. Затова няма да има.

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП:

Борисов ще отмени и тази идея на щаба, така че не ги мислете маските на открито. Един ден мрънкане във фейсбук и ще затрепери за рейтинга.

Но по-същественото е друго. Говори се пак, че нямало капацитет в здравната система, за да се справи с ескалация на пандемията. Възниква въпросът какво се прави през последните над 6 месеца откакто вирусът дойде в България? Защо не се разширява този капацитет?

Няма как отговорът да е "няма как". Има как. Напомням, че правителството излива 5 млрд. лв. за социални помощи и заплати в администрацията. Когато стане дума за купуване на гласове, винаги има как. Ама за разширяване на капацитета на здравната система и подготвяне за ескалация на пандемията през есента (което ВСИЧКИ очакваха) явно няма.

Владимир Каролев, икономист:

Поредното продиктувано от политически мотиви (нищо че ви говорят за медицински причини) решение на НОЩ, воден от кандидат-депутата от ГЕРБ на последните парламентарни избори доцент Кунчев - маски и на открито, но в дискотеките - без маски. "Логично" нали?

Изкарал съм ковид19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерски съвет. Както стана с глобата за посещение на Борисов в църква, където маските са задължителни.

Иван Димитров, журналист:

Да задължиш носенето на маски на открито, а в същото време да не следиш дали мерките се спазват в закрити помещения, не е мярка. Това е гузно измиване на ръцете и чист формализъм. Всичко да изглежда добре отстрани, за да не се види какво е истинското положение отвътре.

Левена Лазарова, журналист:

Значи, сега ще тичам с маска до съседния бар, за да мога там да си седна на спокойствие, без маска. И всички така...

Кирил Кирчев, журналист:

Баровете фул, на стадиона по няколко хиляди, но маските щели да бъдат задължителни на открито - поредната симулация на активност.

Със същия успех т. нар. щаб може да забрани на прилепите да прелитат над България!

Евгений Дайнов, професор по политически науки в НБУ:

Ето как изглежда окончателното откачане на политици: Задължителни маски "на открито"? Ще рече? Отивам за риба, клякам на брега и си окачам маска? Катеря някоя планина - с маска? Прибирам се нощем от комшиите в съвършено пусто село - пак с маска?

А през цялото време чалготеките и мутротеките работят с пълна пара - без маски. Университетите, мнеждувременно, са на косъм от закриване.

Извод: КОВИД-19 вирее край реките, по планините и из празните селски улици, както и в университетите. В мутротеките го няма тоя КОВИД. Според правителството.

Не съм луд. Няма да нося маска на открито, освен ако не е в средата на някоя плътна тълпа народ. А ако според власттта в мутротеките ще продължава да няма КОВИД - няма да нося маска изобщо никъде.

So sue me.

Стефан Левашки, адвокат:

"Икономиката, глупако". Ще ходим с маски, ако трябва и в банята, но ако продължавате с това отношение към хората, упражняващи свободни професии, напролет средна класа няма да има в територията.

Иво Инджов, преподавател по журналистика:

Здравно-политически кретенизъм, който илюстрира пълния провал и липсата на воля от страна на правителството, полицията и здравните власти да контролират иначе собствените им смислени заповеди за носене на маски на закрито.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ан
  Античалгар
  14 -4
  09:09, 22 окт 2020
  Затворете дискотеките, нещастници, а не да карате хората да носят маски на открито. Ама дискотеките са на "ваши" хора и не е добре да им спирате печалбарството.
 • 2
  Ви
  видимите резултати
  9 -2
  09:49, 22 окт 2020
  Шайката е известна с дебилщината си, освен с кражбите.
 • 3
  Ян
  Янков
  5 -1
  09:44, 23 окт 2020
  Какво очаквате от правителство,сменящо заповедите си според времето навън?
  Вожда- мутра!
  Министрите- малоумници!
  Я познайте, на кого са мутротеки,чалготеки и всякакви теки?
  А после се питат -защо народа не им вярва?
  Понякога се питам, как изобщо съществува тази територия?
 • 4
  Аа
  Аааа!
  3 -1
  14:50, 23 окт 2020
  В баровете няма случайно попаднали лица или натикани на сила. Маскаджиите да чакат отпред!
  • Ja
   Jack Bauer
   2 0
   23:07, 23 окт 2020
   Вярно е, че няма случайно попаднали. Всички са доброволно присъстващи утайки, боклуци и миндили, като тебе.

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини