Недялко Славов: Днес, както и преди 108 години, за постигането на националните идеали, е нужно обединението ни като нация!

  „Днес Смолян празнува 108 години Свобода, 108 години от присъединяването си към България след петвековно иго! 21-ви октомври е светла дата за всеки смолянчанин! Ден, в който си даваме равносметка, че  свободата, която днес лековато приемаме за даденост, e струвала живота на поколения наши деди, и за да я постигнат, те проляха много кръв! Там, на връх Средногорец, 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов, заедно с всички родопчани, включили се в боевете, присъединяват отново тези свещени земи към майка България, водени единствено от чистата си и безкористна любов към род и родина! Поклон пред тяхната памет!“, каза областният управител Недялко Славов на тържествената заря-проверка, посветена на 108-годишнината от Освобождението на Родопите.

  Като представител на българското правителство, Славов поздрави всички по случай празника на Смолян и отправи най-добри пожелания от свое име, от името на Министър-председателя и  Правителството на Република България за здраве, лично щастие, успех в добрите начинания и благоденствие!
   „Уважаеми госпожи и господа, днес, свободата изисква от нас не война, а мир, не сражения и битки, а диалог и взаимно уважение! Но и днес, както и преди 108 години, за постигането на националните идеали, е нужно обединението ни като нация! Независимо от  степента ни на развитие като общество, времената, в които живеем ни изправят пред своите  предизвикателства. Дали с лекота ще ги преодоляваме и какви ще са последствията за бъдещето ни, зависи от нас, от разумната ни преценка, решения и поведение! Но трябва да знаем, че просперитетът и благоденствието са постижими само за общество, съставено от единни граждани, които ценят свободата си и достиженията на демократичния обществен ред!“
  Областният управител със съжаление отбеляза, че все по-често ставаме свидетели на размирици, на излишни противопоставяния, както в национален,  така и в световен план. „Безспорно кризата с COVID-19 налага някои ограничения върху личната ни свобода и това поражда напрежение. Но за функционирането ни като общество е необходимо да спазваме и някои ограничения в името на всеобщия интерес. И това не е отнемане на лични права или накърняване на лично достойнство. Емоцията в повечето случаи ни пречи при преодоляване на трудностите. Затова нека да бъдем разумни и обективни в решенията си, нека да бъдем граждански активни и обществено ангажирани, защото славната и свободна България, за която дедите ни проляха кръвта си, днес е в ръцете на всички нас, ние градим нейното настояще и полагаме основите на бъдещето за идните поколения. И няма по-добър начин да почетем героите си от този да поемаме трудностите на времето, в което живеем, единни и обединени около националния си интерес!“
  Славов честити празника на Смолян и на всички родопчани. „Бъдете здрави, ценете свободата и се гордейте с произхода си! Родопите винаги са били, са и ще бъдат земя, обитавана от потомците на славния български род, носещи, съхраняващи и предаващи на идните поколения непоклатимите си традиции, самобитния си  фолклор, силния си патриотизъм и непреходните изконни български ценности! Да живее България! На многая лета!“
  По-рано през деня пред паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян бяха наградени военнослужещи и български граждани за активна родолюбива дейност. С юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бяха отличени полк. Димитър Кацаров – командир на 101-ви алпийски полк, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Марин Захариев – заместник-кмет на община Смолян, Венера Аръчкова – председател на Общински съвет-Смолян, Валентина Василева – директор на РИМ-Смолян, Надежда Горанова – директор на ЕГ „Иван Вазов“-гр.Смолян и учител от същото училище. Грамоти получиха сержант Мария Гогова и младши сержант Мария Георгиева – военнослужещи в 101-ви алпийски полк. Медалите и грамотите, от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, връчи Иво Антонов – директор на Дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в МО.
  Цветя и венци във вечна памет на героите бяха поднесени пред Паметника-костница на връх Средногорец и пред Паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян. Мероприятията, посветени на 108 години от Освобождението на Родопите и Празника на Смолян, завършиха с тържествена проверка-заря.
   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ни
   Нидялко
   3 0
   10:22, 22 окт 2020
   нидялко, нидялко, загубил си правото да говориш на светли празници. Ти си само пудел и подизпълнител на розовобузка от инспектората по образование. И ще те помним все така!
  • 2
   Ге
   ГЕРОИ МЕХЛЕМОВ
   3 0
   17:52, 22 окт 2020
   Мехлемов ти си герои на алкохолиците. Героите спасиха българите, а ти и твоите еничари прогонихте стотици българи от смолянско. РЪКОПЛЯСКАНИЯ И ОТДЕЛНИ ВИКОВЕ БРАВО !

  Видеа по темата

  Хороскоп за 26.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  26 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  26 ное 2020
  Последни новини