"Антигенният грях" може да обясни защо някои хора с Ковид-19 се разболяват изключително тежко

Феноменът, известен като "антигенен грях", може да обясни защо някои хора с Ковид-19 се разболяват изключително тежко, съобщи Ройтерс.

Новият коронавирус има някои общи характеристики с коронавирусите, които причиняват обикновената настинка, имунният отговор на организма може да използва антитела, които преди това са се научили да разпознават и да атакуват тези по-стари вируси. Това от своя страна може да разсее способността на организма да атакува Ковид-19, защото антителата срещу настинката не са в състояние да атакуват новия коронавирус.

При пациенти в тежко състояние с Ковид-19, имунният отговор, насечен срещу други коронавируси, е по-висок в сравнение с пациентите с леки симптоми, пишат изследователи от Медицински център "Еразъм" в Ротедрам, Нидерландия в статия в електронната библиотека medRxiv.

Когато тялото реагира на нов нашественик въз основа на "спомена" от предишни външни атаки, учените говорят за феномена "първоначален антигенен грях".

"Новите ваксини трябва да са в състояние да предизвикат имунен отговор срещу конкретния нов вирус, а не просто да подсилят имунните отговори срещу вирусите на настинката", каза пред Ройтерс Хайсбърт ван Нийроп от Медицински център "Еразъм", един от авторите на публикацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини