Черногорско-приморският митрополит на Сръбската православна църква Амфилохий почина от Ковид-19

Черногорско-приморският митрополит на Сръбската православна църква Амфилохий почина тази сутрин в Клиничния център на Черна гора на 83 години след тежка борба с коронавирусна инфекция, съобщи Танюг.

Митрополит Амфилохий почина в навечерието на празника на свети Петър Цетински, след като се причести, съобщи митрополията.

Амфилохий бе приет в болница на 6 октомври с повишена температура и треска. Тази нощ състояните му рязко се влошило, той бил поставен на респиратор.

Амфилохий бе един от най-влиятелните представители на Сръбската православна църква, известен с националистическите си възгледи. Той стана митрополит на Черна гора преди 30 години, през 1990 г. Оттогава политическата карта на Балканите се промени напълно и той изигра една от най-важните роли за това.

Амфилохий измина пътя от сътрудник на сегашния президент Мило Джуканович до негов най-голям неприятел. Амфилохий, със светско име Ристо Радович ще остане запомнен като човека, който застана начело на масовите литии в Черна гора против Закона за свобода на вероизповеданията, които определиха резултата от парламентарните избори през август и доведоха до свалянето от власт на Демократичната партия на социалистите на Мило Джуканович след 30-годишно управление, отбелязва Танюг.

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней заяви, че смъртта на митрополит Амфилохий е един от най-тъжните дни в историята на Сръбската православна църква и сръбският народ е изгубил велика личност. Това е един от най-тъжните дни за нашата църква. Голяма загуба и голяма скръб. Отиде си един добър човек и изключителен теолог, заяви патриарх Ириней.

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази съболезнования на патриарх Ириней, на сръбския народ и специално на сърбите в Черна гора.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини