Хашим Тачи подаде оставка, след като бе потвърден обвинителният акт на Специалната прокуратура в Хага срещу него

Президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че подава оставка, след като днес Съдът в Хага потвърди обвинителните актове срещу него и срещу бившия председател на косовския парламент Кадри Весели, съобщиха информационните агенции.

Двамата потвърдиха информацията и заявиха, че ще отидат доброволно в Хага, съобщава сръбският вестник "Новости".

"За да защитя интегритета на Косово, зачитайки партньорството с международната общност, днес подавам оставка от поста президент. Чувствам се много горд с отговорността, която носех. При тези нови обстоятелства призовавам политическите сили да бъдат внимателни, да не задълбочават институционалната криза, страната няма време за губене, трябва да запазим спокойствие", каза Тачи на пресконференция.

На 24 юни Специалната прокуратура в Хага съобщи, че е повдигнала обвинение на Тачи и Весели. Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които двамата и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора. Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, посочи прокуратурата.

Обвинителният акт трябваше да бъде потвърден от Специалния съд в Хага, който бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г. Съдът започна изслушвания през декември 2018 г. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    еврогейци и кравари
    3 0
    15:06, 5 ное 2020
    дружно му подпираха ташаците с една единствена идея. да навредят на най -големият съюзник на Русия на балканите. Сърбия.
Последни новини