Зоран Заев: България наруши чл. 2 от Договора за добросъседство със Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че на среща на посланиците в ЕС /Корепер/, на която се разглежда рамката за преговори със страните кандидати, България е нарушила чл. 2 от Договора за добросъседство и е наложила първата блокада пред Северна Македония, съобщи телевизия ТВ24.

Това не значи, че шансовете са изгубени, следват още две срещи на ниво посланици, след което ще има министерска среща на 17 ноември, каза Заев в отговор на въпрос за изявленията на България, че няма да даде зелена светлина за преговорната рамка.

Той посочи, че чл. 2 от Договора гласи много точно, че България ще подкрепи Северна Македония в нейната интеграция в ЕС, а днес този член е бил нарушен.

"Ние не нарушихме нищо от договора с България, напротив, прилагаме го и сме готови да публикуваме протоколите досега. Това е наистина първото неприятно чувство, което изпитваме, но вярвам, че то е послание да се ускорят решенията, по които се преговаря между двете работни групи, водени от министерствата на външните работи", каза Заев.

Според премиера на Северна Македония блокадата на първата фаза от приемането на преговорната рамка е "неприятелски" сигнал.

Той припомни, че двете страни поддържат интензивна комуникация, особено външните им министерства, като изрази увереност, че ще бъде намерено решение на спорните въпроси. Заев повтори още веднъж, че няма да се сключва нов договор или анекс с България, а може да се направят някои пояснения под формата на официално изявление, писмено или устно, за да се придвижат нещата напред.

Премиерът припомни, че следващата среща на смесената комисия по историческите въпроси е насрочена на 5 декември, а следващата година са предвидени още 5 срещи.

"Сигурен съм, че българският народ мисли доброто на македонския народ, и вярвам, че българското правителство заедно с президента Радев искат да помогнат на интеграцията на Северна Македония в ЕС и това ще остане така. Само приятелството носи прогрес, перспективи и придобивки за гражданите и на Северна Македония, и на България и вярвам, че в този дух ще продължат и разговорите. Вярвам още, че с помощта на германското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция", изтъкна Заев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    Христо
    6 -2
    18:57, 6 ное 2020
    Кой ми сра в гащите...
    Мама ви сърбомакедонистка...70 години промивате мозъци и плюете България...ся ривети...тарикати се пишехте...а да ви видим.
  • 2
    Бг
    БГ
    0 0
    08:49, 7 ное 2020
    Договор на България със самата себе си?!?

Още новини

Последни новини