Ваксината на "Пфайзър" се съхранява при много ниски температури, което ще затрудни доставката й

Новата ваксина на американската компания "Пфайзър" и на германския й партньор "Бионтек" изисква съхранение при свръхниска температура от минус 70 градуса по Целзий, което може силно да затрудни доставката й, съобщава Прес асошиейшън.

По думите на професора от университета в Кембридж Гордън Дуган повечето ваксини се съхраняват при температура от плюс четири градуса по Целзий или по-ниска, но не и при минус 70 градуса. Това може да затрудни доставката на препарата в болничните заведения.

Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън също счита, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при минус 70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения, а да не говорим за останалите страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината.
В понеделник производителите на новата ваксина огласиха междинните резултати от третата фаза на клиничните й изпитания, доказващи нейната 90-процентна ефективност.

Източник: Haskovo.NET
Последни новини